Canada 2006 | Tips


Autohuur
Over het algemeen kun je de auto tegen aantrekkelijke tarieven huren via een reisorganisatie. Maar ook daarbij kan het goedkoper zijn om dit zelf te doen. Waar je op moet letten is dat de verzekering wel volledig is. Ga hier niet op beknibbelen, want je maakt hier alleen gebruik van als er iets gebeurd is (dus in het slechtste scenario). Wij hebben onze auto gehuurd via het reisbureau bij Alamo en hadden daar goede ervaringen mee (totdat we de auto terugbrachten en ze moeilijk gingen doen over het niet inleveren van de auto met een volle tank wat overigens prima opgelost werd door Askja). Wereldwijd hebben wij ervaring met Sunny Cars en daar is vooral het verzekeringen-deel heel goed geregeld.


Autorijden
De wegen in Canada zijn van goede kwaliteit en geasfalteerd. Je moet wel rekening houden met de reistijd. Je doet er in Canada langer over om op je plaats van bestemming te komen dan in Nederland. Een internationaal rijbewijs is verstandig om mee te nemen. Soms moet je namelijk je identiteitsbewijs laten zien of afgeven en dan is een internationaal rijbewijs erg handig om bij je te hebben.


Bezienswaardigheden
Er is in Canada enorm veel te zien, vooral veel Nationale Parken. Het loont de moeite om een Jaarpas Nationale Parken te kopen. Hiermee kom je gratis de Nationale Parken binnen. De provinciale parken zijn vaak gratis (en anders staat het aangegeven). Je moet dan over het algemeen wel betalen voor het parkeren. Meestal moet je het geld in een enveloppe doen en deze in een brievenbus gooien.


Fooien
Het geven van fooien is gebruikelijk in Canada, bijvoorbeeld in restaurants. De lonen van het personeel in restaurants ligt laag, dus iedere fooi is welkom. Een 10% fooi is prima. Voor andere situaties is het een kwestie van aanvoelen wat je kunt/wilt geven.


Geld
In Canada betaal je met de Canadese dollar ($1 = circa 0,66 Euro). Creditcards worden algemeen geaccepteerd in restaurants, tankstations en grotere bezienswaardigheden.


Klimaat/reistijd
Canada kun je, afhankelijk wat je wilt gaan doen, het gehele jaar door bezoeken. In de winter moet je er wel rekening mee houden dat het erg koud wordt en er veel sneeuw valt. Het voor- en najaar zijn goede seizoenen om West Canada te bezoeken. Het is niet zo druk als in de zomermaanden en de temperatuur is vaak toch nog heel goed. In het voorjaar moet je er rekening mee houden dat nog niet alles sneeuwvrij is. In september kan er al sneeuw vallen (weten we uit ervaring).


Meenemen?
Qua kleding moet je rekening houden met alles. Het kan warm zijn (in de Okanagan Valley hadden wij bijvoorbeeld +25 graden, een dag later in Canmore was het net boven 0 en sneeuwde het). Neem in ieder geval een goed fototoestel of goede filmcamera mee met behoorlijk wat zoom.


Reisdocumenten
Het is wijs om voor vertrek je reisdocumenten (paspoort, rijbewijs, tickets, eventuele vouchers, bankpasjes, etc.) in te scannen en op een USB stick te zetten. Deze USB stick geef je dan aan een thuisblijver. Mocht er iets gebeuren, dan heb je altijd een achtervang. Of upload het naar een webmail/cloud.
Neem meerdere uitdraaien van je e-ticket mee. Dat is handig voor de heen- en terugreis.


Reisorganisatie
Er zijn vele reisorganisaties die een reis naar Canada aanbieden. Let er op hoe snel ze reageren op bijvoorbeeld e-mails die je stuurt. Natuurlijk vergelijk je de prijzen, het reisprogramma en de voorwaarden, maar vaak is het toch een kwestie van er een goed gevoel bij hebben. Het gaat immers om best veel geld, dus dan mag je ook waar voor je geld hebben. Wij hebben zelf de reis via Askja geboekt en alles was heel goed verzorgd. Zelfs de twee overboekingen werden (door de lokale reisagent) prima opgelost.

Veiligheid & criminaliteit
In principe moet je in Canada net zo uitkijken als dat je het in ieder ander land en ook in Nederland zou doen. In de grote steden (zoals Vancouver) zijn er altijd wel wijken waar je beter niet kunt komen. Door te checken bij de lokale bevolking weet je zeker dat je geen onnodig risico loopt. In Vancouver zijn er een paar straten tussen Gastown en Chinatown waar je beter niet kunt komen in verband met de vele junkies. Ga niet duidelijk de toerist uithangen, ga niet met geld lopen zwaaien en geef je ogen en oren goed de kost. Als je een beetje verstandig doet, kun je een geweldige vakantie hebben.


Vliegtickets
Het loont zeker de moeite om eens te kijken welke aanbieder van vliegreizen goedkoop is. En ondanks dat de vliegtax weer wordt afgeschaft, kan het aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld vanaf vliegvelden in Belgie of Duitsland te vliegen. Wij hebben gevlogen met Air Transat en hoewel de economy class zeker goedkoop was, betwijfelen wij of we nog een keer met Air Transat vliegen. De beenruimte was dramatisch (voor diegene die dit bij een KLM al slecht vinden, KLM heeft ruime stoelen vergeleken met Air Transat). Ook hierbij geldt, je krijgt waarvoor je betaalt.


Voedsel
In Canada is het eten prima. Dezelfde standaard als in Nederland alleen dan wel goedkoper. Wij hebben zelf jerrycans met water gekocht maar het kraanwater is in Canada prima te drinken, mogelijk met uitzondering van het water in de Nationale of Provinciale Parken. Ook dit kun je checken bij bijvoorbeeld het bezoekerscentrum.


Wat moet je vooral doen?
Zoveel mogelijk buiten doorbrengen. De natuur in Canada is fantastisch en biedt heel veel mogelijkheden om erop uit te trekken. Als je geniet van alles wat je voorgeschoteld krijgt, zul je een fantastische vakantie hebben!