China 2015 | Excursies

 
Naam Lama Tempel
Locatie Yonghegong Dajie 12
Beschrijving

Oorspronkelijk was dit een paleis van prins Yongzheng. Toen hij in 1723 keizer werd, ging hij in de Verboden Stad wonen en werd zijn paleis een tempel. De vijf zalen van de tempel zijn ingericht in diverse stijlen: Tibetaans, Mongools en in de stijl van de Han-dynastie. Overal hangen thangkhas (beschilderde repen stof), lampjes gevuld met jakboter, en brandende wierookstokjes. Boeddhabeelden in verschillende afmetingen completeren het geheel. Er is onder meer het grootste Boeddhabeeld uit één stuk hout te zien, de Maitreya. Dat hout komt van een sandelboom, die in de 18e eeuw vanuit Tibet naar deze tempel werd getransporteerd. Het kostte de makers drie jaar om dit beeld te maken.

Prijs Circa 25 RMB per volwassene.
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Er is een parkeerterrein waar je een auto kunt parkeren (en waar je dus ook afgezet kan worden). Het terrein is redelijk toegankelijk, maar de tempels/hallen hebben hoge drempels.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Foodstreet  
Locatie Ghost street (Gui Jie)
Beschrijving

Er zijn verschillende versies hoe Ghost street aan zijn naam kwam, maar de leukste vinden wij de volgende. Gedurende de Qing Dynasty, werd de poort bij Dongzhimen gebruikt voor de transport van de lichamen van overledenen van buiten Beijing voor hun begrafenis. Als gevolg daarvan werd Dongzhimen een centrum voor de uitvaarthandel. Met alle kisten, vage lichten en de schaduwen van olielampen die destijds gebruikt werden, zag de straat er wat naargeestig uit en kreeg daardoor de naam 'Gui Jie' of 'Ghost Street'.


Later, toen de straat niet langer een specifiek doel had, kwamen er andere bedrijven die zich in de straat vestigden. Maar alleen restaurants deden het goed, vooral ‘s avonds.

De naam werd daarom veranderd naar 'Gui Jie', waarbij 'gui' nog steeds dezelfde uitspraak heeft als 'geest' hoewel het dus compleet anders geschreven wordt. 'Gui' betekent voedselbox. Qua uitspraak en pinying hoor/zie je het verschil dus niet.

 

Alle belangrijke Chinese keukens/maaltijden zijn er vertegenwoordigd en het is vooral bekend om zijn rivierkreeft in hete kruiden, “Ma Xiao’er” genaamd. Voorheen werden 's avonds de rode lantaarns aangedaan. Die zijn vanuit brandveiligheid inmiddels allemaal verdwenen waarmee de straat een doorsnee straat met restaurants is geworden. Er zijn ongeveer 150 bedrijven waarvan 90% in de catering/horeca zitten. Je kunt er eten kopen uit de Szichuan keuken (heet!), maar ook peking eend.

Prijs Verschilt per restaurant.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
De straat zelf is uiteraard wel toegankelijk. De toegankelijkheid in de restaurants verschilt per restaurant. Wij aten bij Hua's en daar moet je toch wel verschillende trapjes af/op. Beneden is roken, boven is niet roken.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Chinese muur  
Locatie Diverse bezoekbare delen
Beschrijving

De Muur begon haar lange leven in de Qin dynastie, zo’n 2000 jaar geleden. Voorgangers van de Muur werden aan elkaar verbonden door de eerste keizer die China verenigde, keizer Qin Shi Huang. Oorspronkelijk bedoeld om barbaarse invasies tegen te houden was de Muur functioneler als transportroute door ruw terrein. In de wachttorens kon men snel een vuur aansteken om zo waarschuwingen door te geven. Tijdens de Ming dynastie (1368-1644) werd de muur gerestaureerd zodat ze weer haar oorspronkelijke functie kon vervullen.

 

Hoewel dit 100 jaar in beslag nam en vele mensenlevens kostte, voorkwam het niet dat de Manchu ruim twee eeuwen lang over China heersten (Qing dynastie 1644-1911). De Muur werd vergeten en kwam in verval terecht. Hierdoor kun je momenteel niet meer over de Chinese Muur spreken, want ze bestaat niet uit één stuk. Stenen werden gebruikt door de plaatselijke bevolking voor hun eigen bouwwerken en het zand uit de fundering voor het land. Andere delen zijn zo sterk vervallen dat je geen muur meer kunt herkennen. De muur bij Badaling is het meest gerestaureerd en vermoedelijk het meest toegankelijke deel van de muur. Wij zijn zelf naar Mutianyu geweest. Daar moet je om op de muur zelf te komen, wel treden op.

Prijs Wij zijn met een gids gegaan en hebben daardoor een totaalprijs afgerekend. Losse kaartjes kosten RMB 45 per persoon. De kabelbaan kost RMB 80 voor een enkele reis en RMB 100 voor een retour (kinderen 50%). De combinatie kabelbaan/rodelbaan kost RMB 100 (kinderen 60 RMB).
Toegankelijkheid -
Hoe toegankelijk Badaling is, weten wij niet precies. Daar schijnt wel een lift te zijn en een rolstoeltoegankelijke route (no barrier) maar of de oprijplaten steil zijn is ons niet bekend. Mutianyu is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Ming graven  
Locatie Ten Noorden buiten Beijing
Beschrijving Dertien van in totaal zestien Ming keizers liggen begraven aan de voet van de bergen. Hoewel het doorgaans als 1 toeristische attractie omschreven wordt, zijn er op dit enorme terrein eigenlijk vier afzonderlijke bezienswaardigheden, namelijk drie voor het publiek opengestelde graftombes en de Weg der Zielen. Je hebt Changling (de grootste en meest imposante tombe), Zhaoling (de kleinste tombe) en Dingling (bijzonder vanwege het feit dat het de enige opengemaakte en voor toeristen toegankelijke Chinese grafheuvel is). De Weg der Zielen is een zeven kilometer lange marmeren weg met poorten en talloze beelden van Chinese generaals, ambtenaren en in totaal 24 verschillende dieren met elk een verschillende symbolische betekenis. Deze weg loopt naar de Changling tombe.
Prijs De entree voor Dingling kost RMB 65, Changling RMB 50, Zhaoling RMB 35 en de Weg der Zielen ook RMB 35.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Wij hebben alleen de Weg der Zielen bezocht. Vanaf de parkeerplaats kun je de weg in een rolstoel goed afleggen. Er rijdt ook een soort shuttlebus die je van de ene kant van de weg naar de andere kant brengt. Dit is geen sightseeingbus, dus hij rijdt ook aan 1 stuk door zonder informatiea of zonder te stoppen voor foto's o.i.d. Er schijnen rolstoelen beschikbaar te zijn bij de entree, maar dat zal dan de entree van de Ming graven zijn, want bij de Weg der Zielen was geen rolstoel te leen/huur. De toegekende toegankelijkheid heeft alleen betrekking op de Weg der Zielen!
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Verboden Stad
Locatie Nabij het Plein van de Hemelse Vrede.
Beschrijving Gelegen midden in Beijing, omgeven door hoge muren en reusachtige toegangspoorten, vormde het eeuwenlang een stad binnen de stad waar het tot de val van de keizers voor de gewone Chinees verboden toegang was. Tegenwoordig kan iedereen echter zo naar binnen stappen om de bijna ontelbare gebouwen, paviljoens en kunstgalerijen met meer dan een miljoen bewaard gebleven werken te bezichtigen.

De geschiedenis van de Verboden Stad gaat meer dan 600 jaar terug naar het begin van de Ming-dynastie (1368-1644). Een nog jonge keizer Yongle genaamd, besloot - nadat hij in 1402 de macht had gegrepen - dat de hoofdstad van het Chinese keizerrijk verplaatst moest worden van Nanjing in het Zuiden naar Beijing in het Noorden. In het Chinees betekenen de namen van de twee steden respectievelijk ook Zuidelijke Hoofdstad en Noordelijke Hoofdstad. Daarvoor had Beijing ook al dienst gedaan als hoofdstad van tegelijkertijd de Chinese Yuan-dynastie (1271-1368) en het Mongoolse rijk, maar wat er nog van de stad over was vond keizer Yongle niet een Chinese hoofdstad waardig en dus gaf hij opdracht voor enorme stadsmuren, nieuwe trommel- en beltorens, een grote tempel en natuurlijk ook een enorm keizerlijk paleis, namelijk de Verboden Stad.

Binnen de Verboden Stad zijn nog twee bezienswaardigheden, de Klokken-tentoonstelling en de Keizerlijke Schatten, waarvoor elk een apart ticket van 10 yuan nodig is. Deze kunnen bij de ingangen van de betreffende attracties zelf gekocht worden. Het is vooral de grootsheid die een bezoek aan de Verboden Stad de moeite waard maken.
Prijs De entree bedraagt RMB 60.
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Er zijn bij de entree rolstoelen beschikbaar en er schijnt zelfs iemand te zijn die je kunt inhuren om de rolstoel te duwen (schijnt zich op te houden links van de entree). Binnen in de Verboden Stad is zeker niet alles te bezichtigen met een rolstoel. Je kunt wel een indruk krijgen van hoe groot het is, maar de vertrekken van binnen bekijken wordt erg moeilijk. Om de Drakentroon te bekijken, moet je trappen op, er gaat geen oprijplaat naar toe. Je kunt wel van de ene kant van de Verboden Stad naar de andere kant via de oprijplaten maar die zijn echt behoorlijk steil. Zelf rijden lijkt ons een flinke uitdaging worden. Bovendien zijn er ook in de Verboden Stad nog best flinke drempels (bij poorten, vertrekken, etc.). Wel het bezoeken waard, maar het is goed om er rekening mee te houden dat lang niet alles bezichtigd kan worden vanuit een rolstoel.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Zomerpaleis
Locatie In het Westen buiten Beijing.
Beschrijving Het Zomerpaleis is een van de indrukwekkendste paleizen in heel China. Gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een berucht verhaal verbonden met het Zomerpaleis is dat van regentes Cixi, die de feitelijke macht had in China tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. In zowel de Westerse als Chinese overlevering wordt ze als een kenau beschouwd dat liever in haar paleis, het Zomerpaleis dus, zat dan dat ze om het bestuur van het land gaf. Nadat het Zomerpaleis voor de eerste keer vernield was, liet Cixi belastingen innen om hiermee een vloot te bouwen om de Westerse machten weerstand te bieden. In plaats van voor een Chinese vloot werd het geld echter gebruikt om het Zomerpaleis op te knappen. Een grote, statige marmeren boot, die niet kon varen en nooit in staat zou zijn de Westerse vloten in de as te leggen, is een van haar toevoegingen.

Nadat het Chinese keizerrijk in 1911 ten onder ging, werd het Zomerpaleis nogmaals slachtoffer van militaire schermutselingen, ditmaal tussen de communistische en de nationalistische Chinezen. De communisten wonnen, herstelden het paleis opnieuw en in de tweede helft van de twintigste eeuw groeide het uit tot een van de belangrijkste toeristische attracties in heel China.
Prijs RMB 60 voor een combinatieticket (anders 30 RMB).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt vlakbij de (Oostelijke) ingang komen met een taxi. De paden zijn op zich goed berijdbaar. Om onder de Lange Corridor door te rijden moet je trapjes op, maar naast de Lange Corridor ligt een prima pad (en kun je toch wel goed de Corridor bekijken door er dicht bij te gaan staan/rijden). De Lange Corridor is bovendien meestal erg druk, het pad ernaast veel rustiger. De tempels liggen op een heuvel, wat best een tripje is. Aan het einde van de Lange Corridor ligt de marmeren boot die je goed kunt bekijken vanaf de kade. Er zijn ook bootjes die over het Kunming meer varen, maar of je daar met een rolstoel op kunt, weten wij niet. De Suzhoustraat zouden wij niet aanraden met een rolstoel. Het pad is echt heel smal, geflankeerd door winkeltjes aan de ene kant (met veelal trapjes om binnen te komen) en het kanaal aan de andere kant (zonder ballustrade).
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Peking Opera
Locatie Huguang Guild Hall, Beijing.
Beschrijving Er wordt aangenomen dat de Peking opera werd geboren toen de vier grote Anhui groepen naar Peking kwamen in 1790. De opera was in eerste instantie alleen bedoeld voor de keizerlijke familie, maar later werd hij ook beschikbaar voor het 'gewone volk'. In 1828 kwam een aantal beroemde Hubei spelers naar Peking. De Hubei en Anhui groepen speelden vaak samen op het toneel. Uit deze combinatie ontstond al snel de hoofdstroom van de Peking melodieen.

Er bestaan evenveel verschillende vormen van de Chinese opera als er dialecten bestaan en er zijn duizenden verschillende takken. De meeste spelen plaatselijk in een regio met omliggende gebieden. Maar de Peking opera is de nationale standaard en heeft een hogere reputatie dan de andere takken van de Chinese opera.

Tijdens de Culturele revolutie (1966-1976) werd de opera en andere vormen van theater verboden. Alle optredens die iets te maken hadden met oude cultuur mochten niet meer worden opgevoerd. Er waren slechts vier 'revolutionaire' opera's toegestaan. De traditionele Peking opera werd weer toegestaan vanaf 1978. Maar door de dreigingen van ander entertainment en het gebrek aan historische kennis bij de jongeren verloor deze kunst veel van zijn toeschouwers. De meeste toeschouwers zijn oudere mensen die jong waren toen de Peking opera op zijn top was (en natuurlijk toeristen).

Als je VIP kaarten hebt, zit je helemaal vooraan (aanrader!). Versnaperingen zoals gesuikerde pinda's en meloen en onbeperkt thee zit bij de prijs in. Foto's maken tijdens de voorstelling is toegestaan.
Prijs Het verdient zeker aanbeveling om de kaartjes via internet te kopen (ongeacht voor welk theater). Dat scheelt echt heel veel geld vergeleken met aan de kassa kopen (in ons geval minimaal 3x zo duur). Wij hebben zelf 'VIP kaarten' in de rode zone gekocht via http://theatrebeijing.com. Je koopt de kaartjes dan online en op de afgesproken tijd krijg je een sms-je of e-mailtje dat er iemand klaar staat bij de ingang om je de kaartjes te overhandigen waarbij je contant aan deze persoon betaalt. Het klinkt ietwat louche, maar het bleek prima betrouwbaar :-) . De VIP kaartjes kosten online RMB 180.
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
De taxi kan je voor het theater afzetten. Het theater zelf is door drempels en hoogteverschillen wat lastig te berijden. De zaal zelf is wel toegankelijk, de weg naar de zaal dus minder. Om zeker te zijn kun je uitwijken naar Liyuan Theatre waar de voorstelling in een zaal bij een hotel plaatsvindt waardoor deze vermoedelijk beter toegankelijk is. Je mist dan de klassieke entourage, maar is het overwegen waard. De toiletten in de Huguang Guild Hall zijn hurktoiletten (met treedje op)!
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Dashilar
Locatie Zijstraat van Qianmen Street
Beschrijving Door de bewoners van Beijing wordt het uitgesproken als 'da shi la r'. Dit zou de oudste, beroemdste en bijzonderste winkelstraat in de hutongs van Beijing zijn. Nu kun je er vooral antiekwinkels vinden. De straat bestaat al zo'n 580 jaar en veel van de oude architectuur is bewaard gebleven. Er zijn winkels met een lange historie. Bijvoorbeeld Ma Ju Yuan: een hoedenwinkel met een historie van meer dan 185 jaar. Of Nei Lian Sheng op nummer 34: een schoenenwinkel. Nei betekent 'werkend in het keizerlijk paleis'. Lian Sheng betekent 'gepromoveerd'. Vroerger maakten ze alleen paleislaarzen en alles wordt nog steeds met de hand gemaakt. Goed om te weten: Er zijn geen motorvoertuigen of fietsen toegestaan in Dashilar en er is geen publiek toilet. Er zijn gratis toiletten aan de Westkant, buiten de Xiaoqijia Hutong. Er wordt gezegd dat er per dag 150.000 tot 200.000 mensen de straat bezoeken, maar toen wij er waren was het (in dat deel) erg rustig. Het is in ieder geval een uitgelezen plek om souvenirs te kopen!
Prijs Geen.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De straat is prima bereikbaar per taxi en ook goed te berijden met een rolstoel. Om de winkels in te komen moet je soms wat treden op of een drempel over. Toiletten in restaurants zullen regelmatig hurktoiletten zijn.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Workshops  
Locatie Diverse locaties in Beijing.
Beschrijving Je kunt in Beijing (veel) verschillende workshops volgen. Wij hebben zelf een kookworkshop gevolgd bij Beijing Cooking School. Was enorm leuk en leerzaam. Daarnaast hebben wij als Tai Chi beoefenaars ook een Tai Chi workshop gevolgd in Ritan Park. Ook erg leuk en leerzaam (en behoorlijk vermoeiend!). Ook de kalligrafie workshop die wij gevolgd hebben vonden wij erg leuk om te doen. Het is een kwestie van zoeken op internet en dan vind je workshops te over.

Wij hebben de Tai Chi en kalligrafie workshops samen met een theeceremonie en bezoek aan Verboden Stad en Zomerpaleis geboekt bij een Nederlandse organisatie in Beijing (geen aanrader!). Alleen voor de theeceremonie is het handig dat er een gids mee is omdat er niet altijd goed Engels gesproken wordt, maar wel veel uitgelegd wordt. Aan de andere kant, via Beijing Cooking School kun je ook een thee klas boeken (en daar wordt wel Engels gesproken). Wij vonden het achteraf jammer dat we juist de Verboden Stad en het Zomerpaleis met een gids geboekt hadden omdat je dan toch het gevoel hebt dat je sneller moet dan je wilt. Ondanks dat we het van te voren duidelijk hadden aangegeven, leek het de gids soms toch wat te langzaam te gaan. Maar we hadden ook geen klik met de ene gids. Met de andere (inval)gids was het wel gezellig.

Tai Chi kun je zelf prima via internet boeken (of meedoen met de lokale bevolking in een park) en de kalligrafie workshop kun je ook lokaal boeken (bijvoorbeeld bij http://www.hutongcalligraphy.com/).
Prijs Gemiddeld zo'n 200 - 300 RMB per persoon per workshop.
Toegankelijkheid -
Afhankelijk van de lokatie.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 


 

Sterren Niet veel bijzonders            Toegankelijkheid Slecht toegankelijk
SterrenSterren Leuk   ToegankelijkheidToegankelijkheid Redelijk toegankelijk
SterrenSterrenSterren De moeite waard   ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Goed toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterren Aanrader   ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Volledig toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Geweldig!