Zuid Afrika 2008 | Excursies


Naam Voortrekkermonument, Pretoria
Locatie Voortrekker Monument Heritage Site, Eeufees Road, Groenkloof, Pretoria, Gauteng, South Africa
Beschrijving Het Voortrekkermonument bestaat uit meerdere gebouwen en locaties. Het museum vertelt over de geschiedenis van de Voortrekkers (Boeren) en hun strijd tegen de Zulu's. Je kunt via een wenteltrap helemaal naar boven in het museum waar je naar beneden kunt kijken naar de begane grond. Ook kun je buitenom lopen en heb je een prachtig uitzicht op Pretoria.
Prijs ZAR 60 voor toegang tot monument en museum per volwassene (kinderen en senioren krijgen korting)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt met een rolstoel niet helemaal boven komen, dat kan alleen via een wenteltrap. Het museum zelf is (aan de achterkant) goed toegankelijk voor rolstoelen.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Botshabelo Cultural Village, Middelburg
Locatie Botshabelo ligt 7km van Middelburg af, aan de Loskop Dam / Groblersdal route
Beschrijving Botshabelo is een oude missie post waar in 1865 twee duitse missionarissen starten met de vertaling van de bijbel van het Duits in het Sotho. Later hebben andere vertalers de bijbel hier van het Nederlands naar het Zuid Afrikaans vertaald. De ruine van een fort dat gebouwd werd om deze kleine nederzetting te beschermen is nog steeds te zien. Op het terrein, dat bestaat uit 2300 hectare, zijn meerdere oude gebouwen te zien en een aantal zelfs te huren als accommodatie. Bovendien is er een cultureel Ndebele dorp. Verder is er een kleine game reserve waar je klein wild (zebra's, gnoes en allerlei bokken) kunt spotten.
Prijs ZAR 25,00 per volwassene (prijspeil 2008)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt met de auto overal komen. Bij de Ndebele moet je over zand en gras rijden, maar dat is te doen.
Sterren SterrenSterren


Naam Panorama route
Locatie De Panorama route volgt de R532 naar het Noorden (richting J.G. Strijdom tunnel)
Beschrijving De Panorama route of Mpumalanga Scenic Drive is een route met prachtige uitkijkpunten. Als eerste kom je langs The Pinnacle, een rotsformatie in een kloof. Als je vervolgens verder naar het Noorden rijdt, kom je langs Gods Window, Bourkes Luck Potholes en de Blyde River Canyon met de Three Rondavels. Het is een mooie route, maar neem er wel de tijd voor.
Prijs ZAR 25,00 (circa 2,00 Euro) per volwassene
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Als je in een rolstoel zit, is The Pinnacle nog wel te doen, maar Gods Window en Bourkes Luck Potholes zijn slecht bereikbaar met een rolstoel (kost heel veel moeite)
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Kruger National Park
Locatie Het Kruger National Park ligt in het oosten van Zuid Afrika, tegen de grens met Mozambique aan.
Beschrijving Het Kruger Park is in 1898 gestart om het wild in laagveld van Zuid Afrika te beschermen. Inmiddels is het Kruger Park bijna een instituut geworden. Het Kruger Park heeft diverse poorten waardoor je het park binnen kunt. In het park kun je zelf met een huurauto rondrijden, maar je kunt ook diverse Game Drives reserveren. Aangeraden wordt om dit wel van te voren te doen, vooral in de (Zuid Afrikaanse) vakantieperiode. Ook kun je overnachten in een van de vele kampen in het Kruger Park. Het meeste wild zit in het zuiden van het park. Het noorden van het park kent minder toerisme.
Prijs ZAR 280,00 per volwassene (kinderen 50% korting, tarief 2016)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt in het Kruger National Park maar op bepaalde plaatsen uitstappen. Deze rustplaatsen zijn goed toegankelijk voor rolstoelen.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Matsamo Cultural Village
Locatie De Matsamo Cultural Village ligt aan de rechterkant van de weg bij de Jeppe's Reef grensovergang met Swaziland.
Beschrijving De Matsoma Cultural Village is een Swazi dorp waar je een tour kunt boeken (hier moet je vreemd genoeg wel specifiek om vragen). Je krijgt dan een rondleiding door het dorp en uitleg hoe de Swazi leven. Daarnaast is er een optreden van de Matsamo Swazi Singers wat echt fantastisch is! Er zit een restaurant bij en een winkel. De omgeving is heel rustig en doet authentiek aan (hoewel je daar natuurlijk je vraagtekens bij kunt hebben). Je kunt er ook overnachten.
Prijs ZAR 150,00 per volwassene (exclusief eten).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het pad is hier en daar wat lastig, maar er is met een rolstoel (daar verkrijgbaar) overheen te rijden.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren


Naam Hippo & Croc tour
Locatie St. Lucia, Kwazulu Natal
Beschrijving Er zijn verschillende aanbieder van een Hippo & Croc Tour in St. Lucia die qua prijs niet veel van elkaar verschillen. De tour duurt gemiddeld 2 uren en je gaat dan het St Lucia Estuary bekijken en natuurlijk op zoek naar krokodillen (er zitten in het hele gebied circa 2.500) en nijlpaarden. De kapitein vertelt onderweg van alles over de flora en fauna. Aan boord kun je snacks en drinken kopen en er is een toilet.
Prijs ZAR 180,00 per volwassene
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
De uitdaging zit hem in het op de boot komen. Als je eenmaal op de boot bent, kun je ook vanuit een rolstoel alles prima zien.
Sterren SterrenSterren


Naam Royal Natal National Park
Locatie Drakensbergen vlak bij de grens met Lesotho
Beschrijving De Drakensbergen zijn enorm uitgestrekt en als je maar 1 of 2 dagen de tijd hebt, zul je keuzes moeten maken wat je wilt bekijken. In iedere reisgids staat veel informatie over de Drakensbergen. Royal Natal National Park is een relatief klein park, waar je diverse wandeltochten kunt doen (ook naar de watervallen). Er liggen goed bereidbare wegen, maar wil je echt het park bekijken, zul je moeten wandelen. Er is een klein informatiecentrum annex winkel waar je al een mooi uitzicht hebt op het Amphitheater. Ook als je slecht ter been bent kun je hier een goede indruk krijgen
Prijs ZAR 150,00 per volwassene (prijspeil 2009)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt vanuit de auto en picknickplaatsen al een goede indruk krijgen. Met een rolstoel de wandelpaden bewandelen zal wel soms een uitdaging worden.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Umgeni Steam Railway
Locatie De stoomtrein rijdt tussen Kloof en Inchanga (in de buurt van Durban)
Beschrijving Dit is echt een aanrader! Op de laatste zondag van de maand rijdt de stoomtrein van Kloof naar Inchanga en weer terug. Je moet hier de hele dag voor uittrekken, maar je hebt vanuit de trein een prachtig uitzicht over de Vallei van eenवizend heuvels. Onderweg staan er verschillende mensen langs de weg om de trein langs te zien rijden. Het is echt een belevenis. Er zijn veel Zuid Afrikanen die hier een uitje van maken. In de trein is het een kakofonie van geluiden, geuren, etc. Als de trein eenmaal in Inchanga aankomt heb je daar voldoende tijd om wat te eten (daar ook te koop of je kunt braaien) en de vele marktkraampjes te bekijken. In de pauze wordt de trein weer bijgevuld met water en kolen en ga je op een gegeven moment weer terug (heel grappig, dan rijdt de trein dus achteruit :-) )
Prijs ZAR 200 per volwassene, kinderen en senioren ZAR 140.
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Je kunt met de rolstoel niet de trein inrijden, je moet een (verrijdbare) trap op en het gangpad is te smal voor een rolstoel. De trein ingedragen worden is de enige mogelijkheid.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren


Naam Addo Elephant National Park
Locatie Een nationaal park op ongeveer 80 kilometer vanaf Port Elizabeth.
Beschrijving Van alle parken die wij bezocht hebben staat het Addo Elephant Park in de top 3. Wij hebben, naast de vele, vele olifanten, ook veel dieren gezien die we nog niet gezien hadden zoals jakhalzen, stokstaartjes, schilpad, secretarisvogel, etc. Wij zagen bij een drinkplaats baby olifantjes bij hun moeder drinken! Het is een groot park en je moet er zeker de tijd voor nemen (op zijn minst een hele dag). Er zijn overnachtingsmogelijkheden, restaurants en een winkeltje. Je kunt het park van zowel de Noord als Zuid zijde binnenrijden. De wegen zijn goed.
Prijs ZAR 232 per volwassene, kinderen 50% (tarief 2016)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het park is goed berijdbaar met de auto en ook de receptie, openbare toiletten en winkel zijn goed toegankelijk via een oprijpad.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Walvis Close Encounter in Plettenberg Bay
Locatie Plettenberg Bay (vlak bij Knysna)
Beschrijving Wij hadden voor vertrek al een walvistocht geboekt. Je hebt vaak keuze uit een normale walvistocht (waarbij de boot op een afstand van 300 meter van de walvissen moet blijven) of een Close Encounter (waarbij de boot op 50 meter moet blijven). Uiteraard vaart de Close Encounter minder vaak uit. Voor de kleine meerprijs raden wij de Close Encounter aan. De kapitein blijft keurig op 50 meter afstand, maar de walvissen zelf komen naar de boot toe (tenminste, bij ons). De afstand was niet meer dan een meter en ze zwommen onder de boot door, etc. Je vaart meestal ook nog naar een zeehondeneiland waar de zeehonden om de boot heen zwemmen en springen. Het is een dure activiteit, maar een hele belevenis! De tocht duurt circa 2 uren.
Prijs ZAR 700 per volwassene, kinderen onder 12 jaar ZAR 350,00
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Je wordt aan alle kanten geholpen en als je van te voren aangeeft dat je minder of invalide bent, dan kunnen zij daarop anticiperen. Je wordt dan met een auto naar de boot gebracht en zij helpen je ook om in de boot te komen. Of de rolstoel ook op de boot kan, is ons niet bekend.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren


Naam Bezoek een struisvogelboerderij
Locatie Oudtshoorn in de Kleine Karoo
Beschrijving We vermelden hem hier omdat we vinden dat je dit eigenlijk wel gedaan moet hebben als je in Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van de Kleine Karoo, bent. Ons bezoek aan de Cango Ostrich Farm was dramatisch! Enorm slecht bereikbaar voor iemand die slecht ter been is. Als je geen eigen rolstoel bij je hebt, dan heb je pech. De gids hield absoluut geen rekening met het feit dat er ook wat oudere mensen in de groep zaten (en wij dus met iemand die slecht ter been is). Let op! Op de site van Cango Ostrich Farm staat dat het goed toegankelijk is voor invaliden, maar dat is dus alleen als je een eigen rolstoel bij je hebt. Je leert op deࢯederij wel veel over de struisvogels en je kunt het ook bekijken. Er zullen vast betere struisvogelboerderijen zijn...
Prijs ZAR 90 per volwassene, kinderen ZAR 55.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Als je een eigen rolstoel bij je hebt, dan is het te doen.
Sterren SterrenSterren


Naam Port en wijn proeven bij Boplaas
Locatie Calitzdorp, Kleine Karoo
Beschrijving In Calitzdorp zijn verschillende wijnboerderijen. Wij zijn zelf bij Boplaas geweest en dat is echt een aanrader. Er is geen museum o.i.d. dat je kunt bezoeken, maar in het winkeltje is een piepklein museum ingericht en kun je een wijn of portproeverij doen. Ze hebben veel soorten wijn en port, waaronder verschillende prijswijnen. Ook leuk, ze hebben ook een wijn waarvan de druiven gestampt zijn door een olifant. De prijs van de wijnen en port ligt enorm laag. Dus voor weinig geld heb je een hele goede wijn!
Prijs ZAR 20,00 voor 5 soorten wijn/port proeven (tarief 2009)
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Je moet een klein trapje van 4 treden op (maar wellicht dat er ergens anders nog een rolstoelvriendelijke ingang is)
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Walvissen bekijken in Hermanus
Locatie Hermanus
Beschrijving Hermanus is een stad aan de Indische Oceaan en aan de Westkaap. Hermanus noemt zichzelf de walvissenhoofdstad van Zuid Afrika en inderdaad komen er veel walvissen naar Hermanus in de periode juni - november. Je kunt de walvissen vanaf de kant in de zee zien zwemmen of uit het water zien springen. In Hermanus werkt ook de enige Walvisomroeper ter wereld die door middel van Morse code laat weten waar walvissen gesignaleerd zijn. Hermanus zelf is een stadje met een beperkt centrum dus alles ligt dicht bij elkaar. Er zijn veel restaurantjes en er is een markt.
Prijs Alleen parkeergeld.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Hermanus is geasfalteerd met voldoende parkeergelegenheid. Wil je naar de zee zelf dan moet je trapjes af.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Robbeneiland
Locatie Per boot bereikbaar van V&A Waterfront in Kaapstad
Beschrijving Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als extra-beveiligde gevangenis van het Zuidafrikaanse Apartheidsregime. Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-Apartheidsstrijders op het eiland. Er is een kalkmijn op het eiland waar de gevangen kalksteen moesten winnen. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. Inmiddels worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven aan toeristen (en Zuid-Afrikanen) door ex-gevangenen. De overtocht naar Robbeneiland vindt plaats per boot, vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria en Alfred Waterfront bij Kaapstad. Let op! Reserveer tijdig want de overtochten zijn snel uitverkocht (liefst een paar dagen van te voren). Mocht de boot niet gaan i.v.m. harde wind e.d. dan krijg je je geld terug. Wij vonden Robbeneiland (en dan met name de verhalen van de gidsen zeer indrukwekkend).
Prijs ZAR 300 per volwassene, kinderen ZAR 160.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er rijdt een speciaal busje rond die rondleidingen geeft aan mensen in bijvoorbeeld een rolstoel. Rolstoelen zijn verkrijgbaar bij de gate in Kaapstad en bij aankomst. Het gevangenencomplex zelf is wel flink duwen, maar wel te doen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Tafelberg
Locatie Tafelberg Road, Kaapstad
Beschrijving Wat moeten we zeggen van de Tafelberg. Als je in Kaapstad bent, zou je toch wel een bezoek moeten brengen. Er gaat een wandelpad naar boven (Let op! Het weer kan zomaar omslaan! En in het donker is het niet altijd veilig) of je kunt met de kabelbaan. Het uitzicht van bovenaf is zonder bewolking echt prachtig! Je kunt helemaal rondom lopen en kunt zo Cape Point, Kaapstad en Robbeneiland zien liggen.
Handig: De website van de kabelbaan geeft aan wat voor weer het is en of de kabelbaan open is. Zo kun je dus voor vertrek kijken of je de kabelbaan op kunt.
Prijs Er zijn verschillende soorten toegangsbewijzen, afhankelijk hoe laat je gaat. Een kaart voor de gehele dag kost ZAR 350 per volwassene (retourkaart). Kinderen krijgen op de dagkaart geen korting, op de twee andere kaarten wel.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er is een aantal invalidenparkeerplaatsen beschikbaar bij de ingang. Je kunt met een lift omhoog en met de rolstoel in de cabine. Bovenop de kabelbaan is circa 2 km. pad geschikt voor rolstoelen (plattegrond verkrijgbaar bij de kassa). Het restaurant is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers evenals de openbare toiletten.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Pinguins kijken op Boulders Beach
Locatie Simons Town, Kaaps Schiereiland
Beschrijving Bij Simons Town kun je op Boulders Beach via houten loopbruggen pinguins van dichtbij bekijken. Er zit een informatiecentrum annex winkel bij.
Prijs ZAR 65,00 per volwassene.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt de auto (kort!) parkeren bij de ingang om iemand uit te laten. Rolstoelen zijn beschikbaar bij het informatiecentrum (tegen borg van bijv. internationaal rijbewijs). De loopplanken zijn prima geschikt voor rolstoelen evenals de winkel. Ongeveer 5 minuten lopen vanaf de pinguins is een grote parkeerplaats.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Kaap de Goede Hoop en het Kaaps Schiereiland
Locatie Zuidelijkste puntje van het Kaaps Schiereiland
Beschrijving Net als de Scheepsjongens van Bontekoe kun je Cape Point (Kaap de Goede Hoop) bekijken. Er gaat een wandelpad naar boven (naar de vuurtoren) maar je kunt ook met het treintje (De Vliegende Hollander). Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht op Kaap de Goede Hoop, de Indische en Atlantische Oceaan en zie je soms zelf walvissen in het water. Als je naar het bord van Kaap de Goede Hoop wilt, moet je weer met de auto een stukje terug rijden en de borden volgen. Overal onderweg op het Kaaps Schiereiland zie je de Protea (Kaaps Suikerbossie) en staan er marktverkopers met allerhande spullen. Je kunt verschillende wegen volgen over het schiereiland.
Prijs Treintje: ZAR 58 per volwassene (retourtarief)
Table Mountain National Park: ZAR 125 per volwassene. Kinderen ZAR 65.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er is voldoende parkeerplaats beschikbaar. De trein is geschikt voor rolstoelen net als het winkeltje en het restaurant. Ook bij Kaap de Goede Hoop kun je goed parkeren.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Sightseeing bus Kaapstad
Locatie Startpunt is bij het Victoria & Alfred Waterfront
Beschrijving De een noemt het oubollig, de ander (wij) een handige manier om veel van een stad te zien: de sightseeing bus. Je komt overal, onderweg wordt veel verteld over de omgeving, bezienswaardigheden en je kunt uit- en weer instappen waar je wilt. Kaapstad heeft veel Kaapshollandse gebouwen en er valt onderweg veel te zien. Er zijn verschillende routes die je ook weer met elkaar kunt combineren (tegen betaling). Op de website van de aanbieder kun je de routes van te voren al bekijken en je programma daarop aanpassen. Sinds kort zijn er headset beschikbaar (ook Nederlands!).
Prijs ZAR 160,00 per volwassene (1 dag ticket)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt de auto parkeren bij de V&A Waterfront. Het startpunt is achter de markthal bij V&A Waterfront, maar je kunt natuurlijk onderweg overal instappen. De bussen zijn rolstoelvriendelijk.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Niet veel bijzonders             Toegankelijkheid Slecht toegankelijk
SterrenSterren Leuk ToegankelijkheidToegankelijkheid Redelijk toegankelijk
SterrenSterrenSterren De moeite waard ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Goed toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterren Aanrader ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Volledig toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Geweldig!