Zuid Afrika | Tips


Autohuur
Over het algemeen kun je de auto tegen aantrekkelijke tarieven huren via een reisorganisatie. Maar ook daarbij kan het goedkoper zijn om dit zelf te doen. Waar je op moet letten is dat de verzekering wel volledig is. Ga hier niet op beknibbelen, want je maakt hier alleen gebruik van als er iets gebeurd is (dus in het slechtste scenario). Tip: Via Sunny Cars kun je een auto huren waarbij je geen eigen risico hebt (kun je terugvorderen van Sunny Cars). Waar je bij Sunny Cars wel rekening mee moet houden, is dat zij een eigen risico (wat afhankelijk van de grootte van de auto zo maar 800 Euro kan zijn) op de credit card 'bevriezen' voor eventuele schades etc. Dit bedrag wordt vastgezet, zij kunnen er nog niet aankomen, maar jij ook niet! Het uiteindelijk ingehouden bedrag aan eigen risico kun je wel weer terugvorderen van Sunny Cars, maar je schiet het dus wel eerst voor.


Autorijden
De wegen in Zuid Afrika zijn over het algemeen goed. In de nationale parken rijd je meestal over zand/gravel wegen. In het Krugerpark liggen ook asfaltwegen, maar zodra je daar af gaat, kom je op hobbelige zandwegen terecht. Als je een beetje rustig rijdt, is dat prima te doen (en als je dieren wilt zien, dan is circa 30 km. per uur vaak al hard genoeg). Let op! De politie houdt het verkeer goed in de gaten. Er wordt opgelet of je geen stopbord negeert en ook in het Kruger park wordt je op snelheid geflitst! Links rijden valt reusachtig mee, links schakelen is even wennen, afhankelijk van de auto kun je met de richtingaanwijzer c.q. ruitenwissers je nog wel eens vergissen. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wel zeer verstandig om mee te nemen. Soms moet je namelijk je identiteitsbewijs laten zien of afgeven en dan is een internationaal rijbewijs erg handig om bij je te hebben. Het is gebruikelijk om op de "vluchtstrook" te gaan rijden en het achterkomende (snellere) verkeer te laten passeren. In Swaziland moet je alert zijn op de gaten in de weg (soms van een meter doorsnede). De wegen in Hlane Royal National Park zijn ronduit slecht. De wegen in de Kgalagadi zijn met een sedan wel te doen, maar denk eraan dat je de bandendruk laat verlagen naar 1.60 bar. Probeer het rijden in het donker te vermijden. Niet alleen is dat veiliger, maar het zicht op de weg is in het donker onvoldoende en er kan van alles oversteken.


Bezienswaardigheden (top 8)
Er is in Zuid Afrika zoveel te zien, dat het haast onmogelijk is om een top 8 van bezienswaardigheden op te stellen. Daarom volgt hier onze top 8 (in willekeurige volgorde). Deze lijst kan afwijken van die van iemand anders:
* Game drives
* Kgalagadi Transfrontier Park
* Namaqua National Park
* The Big Hole
* Kruger National Park
* Swaziland
* Robbeneiland
* Walvistocht


Fooien
Het geven van fooien is gebruikelijk in Zuid Afrika. Als iemand op jouw auto past geef je gemiddeld 5 Rand. Kofferdragers krijgen gemiddeld 2 Rand per koffer. Bij het tanken rond je het bedrag af naar boven en in het restaurant kijk je of je het eten lekker vond en de bediening goed (wij hielden gemiddeld 10% van de rekening aan). Het is wel goed om te weten dat het soms hun enige vorm van inkomen is (bijvoorbeeld de officieuze parkeerwachten). Heel veel fooi geven kan soms wat genante situaties opleveren (genant voor jou als toerist). Het is dus een kwestie van aanvoelen wat je kunt/wilt geven. Let erop dat tijdens en na de WK in 2010 de mensen misschien anders tegen bedragen aankijken.


Geld
In Zuid Afrika betaal je met de Zuid Afrikaanse Rand. Swaziland en Lesotho hebben hun eigen valuta waarvan de wisselkoers gelijk is aan de ZAR (1 Rand = circa 0,06 Euro, koers 28-12-2015). Je kunt in Swaziland en Lesotho met ZAR betalen en meestal krijg je ook ZAR als wisselgeld, maar let hier wel op, want je kunt in Zuid Afrika niet met geld uit Swaziland of Lesotho betalen.
Hoewel tegenwoordig het betalen met credit cards bij tankstations meer en meer vrijgegeven wordt door de overheid, is het verstandig contant geld mee te nemen, je weet immers niet waar je wel/niet met credit card kunt betalen. Creditcards worden bij nationale parken en de grotere bezienswaardigheden (Tafelberg, Robbeneiland, Kaap de Goede Hoop, etc.) wel geaccepteerd, maar het is verstandig er rekening mee te houden dat de stroom of telefoonlijnen nogal eens kunnen uitvallen en je dan dus niet met creditcard kunt betalen (eigen ervaring).


Klimaat/reistijd
Doordat Zuid Afrika een groot land is met verschillende klimaten, kun je het land het gehele jaar door bezoeken. Wij zijn zelf van half september tot half oktober in Zuid Afrika geweest en hadden prima weer (3 dagen regen op een reis van 25 dagen).


Meenemen?
Qua kleding moet je rekening houden met warme dagen (korte mouw en korte broek) als met kouder weer. Vooral als je in de ochtend en/of avond een game drive gaat doen, kan het behoorlijk fris zijn. Een fleece trui of jas is dan aan te bevelen. Neem vooral ook iets mee voor op je hoofd (pet, hoed, etc.) en om je in te smeren want vooral tijdens game drives waait er een windje en merk je niet dat de zon erg fel schijnt. Je verbrandt dan ook zomaar. Ga je richting Kgalagadi, neem dan voldoende water mee. Een lekke band is zo opgelopen en het kan soms even duren voordat je een andere weggebruiker tegenkomt. Houdt hiermee rekening op langere afstanden. Aangeraden wordt om met game drives neutrale (natuurlijke) tinten te dragen. Aan de andere kant, als de rest van de deelnemers aan de game drive besloten heeft felle kleding te dragen, dan is het "natuurlijke" effect een beetje weg. Een verrekijker is handig om dieren die wat verder weg zijn toch goed te kunnen zien. En natuurlijk een fototoestel (bij voorkeur met veel zoom) en desgewenst een videocamera (waarbij een windjammer handig kan zijn i.v.m. harde wind).


Reisdocumenten
Het is wijs om voor vertrek je reisdocumenten (paspoort, rijbewijs, tickets, eventuele vouchers, bankpasjes, etc.) in te scannen en op een USB stick te zetten. Deze USB stick geef je dan aan een thuisblijver. Mocht er iets gebeuren, dan heb je altijd een achtervang. Of upload het naar een webmail/cloud.
Neem meerdere uitdraaien van je e-ticket mee. Dat is handig voor de heen- en terugreis.


Reisorganisatie
Er zijn vele, vele, vele reisorganisaties die een reis naar Zuid Afrika aanbieden. Zoveel dat het moeilijk is het kaf van het koren te scheiden. Let er op hoe snel ze reageren op bijvoorbeeld e-mails die je stuurt Wij hadden bijvoorbeeld bij een reisorganisatie 3x informatie aangevraagd en zij hebben nooit op de e-mails gereageerd. Dit geeft weinig vertrouwen voor de reis zelf. Kijk ook hoe flexibel ze zijn, kunnen ze een stuk(je) maatwerk bieden of is alles sterk afgebakend. Natuurlijk vergelijk je de prijzen, het reisprogramma en de voorwaarden, maar vaak is het toch een kwestie van er een goed gevoel bij hebben. Het gaat immers om best veel geld, dus dan mag je ook waar voor je geld hebben. Onze eerste reis naar Zuid Afrika hebben wij via Zuid Afrika Online geboekt. De tweede reis (2009) hebben wij zelf geboekt. Hierbij is het vooral fijn dat je zelf de accommodatie kunt bepalen. Ook onze reis naar Zuid Afrika in 2010 hebben wij zelf georganiseerd.

Ondanks dat je de reis misschien bij een reisorganisatie boekt, is het verstandig om de accommodaties voor vertrek te e-mailen of alles met de boeking in orde is. Zo hebben wij er zelf vroegtijdig een afgebrande accommodatie en een overboeking uit gehaald waardoor de reisorganisatie voldoende tijd had om voor vertrek een andere accommodatie te regelen. Dat is altijd prettiger dan ter plaatse moeten bellen, regelen en naar een nieuwe accommodatie moeten rijden. De reisorganisaties zijn er trouwens nooit echt gelukkig mee dat je dat doet. Aan de andere kant, het is wel jouw vakantie.


Veiligheid & criminaliteit
Er doen zich vele verhalen over criminaliteit en geweld in Zuid Afrika de ronde. Wij hebben hier zelf niets van gemerkt, maar daarbij geldt natuurlijk dat je daar zelf ook een hand in hebt. Daarom is het verstandig om als je de auto in stapt direct de deuren op slot te doen. Verder is het verstandig om, net als in de rest van de wereld, je ogen en oren goed open te houden en in ieder geval een beetje op je hoede te zijn. Vraag de lokale bevolking (bijvoorbeeld bij de accommodatie) of het veilig is om in het donker over straat te gaan (als je uit eten gaat e.d.) en wat je wel/niet moet doen en luister hier ook naar. Daarnaast is het niet verstandig om met dure sieraden, camera en mobieltjes te gaan flaneren. Wat voor ons goedkoop is, is daar al snel een fortuin. Als je contant geld bij je hebt, stop dan niet alles in je portemonnaie, maar verdeel het geld tussen de reizigers en doe een klein beetje in je portemonnaie (voor kleine souvenirs, toilet, fooi etc.) en de rest dicht op je lichaam. Een laatste tip: ga niet op eigen houtje een township in, maar ga met een georganiseerde tour mee. Als je, nogmaals net als in de rest van de wereld, gewoon je gezonde verstand gebruikt, is Zuid Afrika een land dat je met een gerust hart kunt bezoeken.
Om het een en ander in perspectief te zien, bijgaand een artikel van Gyuri Vergouw d.d. 2 maart 2010. Hierin worden ook enkele cijfers genoemd van incidenten met toeristen.


Vliegtickets
Het loont zeker de moeite om eens te kijken welke aanbieder van vliegreizen goedkoop is. En ondanks dat de vliegtax weer wordt afgeschaft, kan het aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld vanaf Dusseldorf te vliegen. Bij ons scheelde dat beide keren zeker 150 Euro per persoon. Ook parkeren is in Dusseldorf aanmerkelijk goedkoper dan Schiphol. Een reisorganisatie biedt over het algemeen vluchten vanuit Nederland aan. Ook als je via een reisorganisatie boekt kan het goedkoper zijn om vanaf een vliegveld in Duitsland of Belgie te vliegen. Let bij dure vluchten wel op dat het ticket gewijzigd kan worden (vaak tegen betaling van bijvoorbeeld 150 Euro, maar dat is altijd nog goedkoper dan een nieuw ticket te moeten kopen omdat je de reis moet uitstellen).


Voedsel
Het eten in Zuid Afrika is heerlijk! We kunnen niet anders zeggen. Er wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met zuivelproducten, waar wij ons in het begin heel trouw aan hielden. Maar al snel konden we geen weerstand meer bieden aan de heerlijke milkshakes. Wij hebben geen kraanwater gedronken maar flessen (jerrycans) water in de supermarkt gehaald. Neem bij langere reisafstanden voldoende drinken mee. De eerste reis zijn wij voornamelijk uit eten gegaan, de tweede reis hebben wij voornamelijk eten gehaald in de supermarkt (alleen opwarmen). Dat scheelde nog meer qua budget en was net zo lekker en wel zo makkelijk. We hoefden niet na een lange vermoeiende dag nog uit eten te gaan en te wachten. Een mix dus tussen selfcatering en uit eten gaan.


Wel of geen wildcard kopen?
Voordat wij vertrokken hebben wij sterk getwijfeld of we wel of geen Wildcard zouden kopen. Een snelle rekensom leerde dat het voor ons de moeite loonde om wel een Wildcard te kopen. Aangeraden wordt om de Wildcard pas in Zuid Afrika te kopen. Bestel je hem vooraf, dan is het maar de vraag of hij via de post aankomt en je hebt er nogal wat gedoe van om dan alsnog een kaart te regelen. Neem bij het kopen van een Wildcard voldoende contant geld mee, je kunt niet overal met credit card betalen (vooral in het Kruger Park niet i.v.m. uitval telefoonlijnen). Buitenlandse toeristen kunnen alleen een Internationale Wildcard kopen die toegang biedt tot alle clusters (inclusief Swaziland en Kwazulu-Natal). Door het afgeven van de pas bij het betreden van een park, spaar je punten, die je weer kunt gebruiken om bijvoorbeeld je Wildcard te verlengen of om artikelen te kopen (met dit laatste hebben wij geen ervaring). Of de Wildcard de moeite loont, is afhankelijk van het aantal Nationale Parken dat je gaat bezoeken, maar is eenvoudig na te rekenen, vooral als je naar de wat duurdere parken gaat (Kruger, Kgalagadi, Addo).


Wat moet je vooral doen?
Genieten! Zolang je er rekening mee houdt dat het Zuid Afrika is en dat alles daar net even anders gaat dan in Nederland en je hebt geduld, is Zuid Afrika is een prachtig land met een geweldige natuur, hele vriendelijke mensen en zal het een onuitwisbare indruk op je maken!