Zuid Afrika 2008 | Dagbeschrijving week 1


15-09-08
Vandaag was het dan eindelijk zo ver, we vertrokken naar Zuid Afrika! Ons vliegtuig vertrok om 06:05 vanaf Dusseldorf, dus zondag overdag naar bed en om 23:30 op om vervolgens om 00:30 uur richting Dusseldorf te rijden. Geen files, alles verliep voorspoedig en om een uur of drie waren we al op het vliegveld.

Aangekomen in Johannesburg  werden we door een shuttle bus naar het hotel gebracht.   Erg mooi hotel, met iedere 5 minuten een vliegtuig dat extreem laag overvliegt, mooi gezicht! En toen, na zo'n 24 uur op, snel naar bed gegaan.
  
16-09-08
Op dinsdag hadden we een "meet and greet" met de lokale agent. Heeft ons wat info gegeven en vertelde dat het een prachtig seizoen is en dat we veel wild zullen gaan zien. En hij had gelijk! Maar daar komen we later nog op terug.

Na de agent werd de huurauto afgeleverd bij het hotel. Ging allemaal heel vlot. Hebben een "letter" meegekregen dat we ook Swaziland in mogen met de auto (en Lesotho, je weet maar nooit waar je terecht komt). Nog even checken of de koffers er wel in pasten, nou kost wat moeite, maar het past! En dan op weg... Wel even wennen, het links rijden viel wel mee, maar greep eerst de hele tijd naar de versnellingspook die dus aan de andere kant zit. Lastigste is dat je iedere keer de ruitenwisser aan zet als je de richtingaanwijzer wilt gebruiken :-)

Rijden we Johannesburg uit, was ons net verteld dat er geen files zijn in Zuid Afrika, drie keer raden waar we in terecht komen... Een file (oh, daar was die man met die rode vlag dus voor). Tijdje later konden we weer verder en al snel waren we in Pretoria, na even zoeken (je gaat d'r toch missen, die navigatie Truus) was de B&B al snel gevonden. Enorm leuk met een zwembad en patio (en palmbomen!), echt prachtig. En daarna op pad. Het plan was het Voortrekkersmuseum. Nou, vermoedelijk is het richtingsgevoel op het vliegveld achtergebleven, want we reden me toch de verkeerde kant op! Voordeel: we weten nu in Pretoria blindelings de weg :-)

En dan uiteindelijk toch gevonden! De gids Thomas heeft ons in het museum een rondleiding gegeven. Gaat zo'n museum toch anders "leven" als iemand zoveel weet over de geschiedenis en het ook nog eens enthousiast kan vertellen. Het Voortrekkersmuseum gaat over de geschiedenis van de Voortrekkers (Europeanen die zich in de 19e eeuw wilden vestigen in Zuid Afrika) en dat zij met heel veel ossenwagens door Zuid Afrika trokken. Ieder jaar op 16 december schijnt om 12 uur precies de zon door een gat in het dak van het museum precies op een symbolisch graf. Het was echt een ontzettend leuk museum!
  
17-09-08
Vanochtend na het ontbijt meteen vertrokken richting Kiepersol. Maar eerst een tussenstop gemaakt in Botshabelo (bij Middelburg). Dit is een soort cultureel openlucht museum met naast de "gebruikelijke" kerk, school, etc ook prachtig beschilderde huizen van de Ndebele stam. Echt zo mooi. Op de terugweg nog zebra's gezien (wel wat ver weg), wat spring- en blesbokken en een grotere bok, waarvan we nu even niet meer weten wat voor eentje dat was.

Na de ettelijke foto's zijn we weer verder gereden naar de B&B. Was nog een behoorlijk stuk rijden (ik gok van Pretoria naar Kiepersol 450 km. inclusief uitstapje naar Botshabelo). Onderweg 3 tolpoorten gehad waarvan de tol steeds duurder werd. Moet je je ook weer niet teveel van voorstellen, de duurste was 49 Rand, dus zo'n 4 a 5 Euro :-)

Onderweg ook nog wat veldbranden gezien en vooral ook hele stukken afgebrand land, toch zonde...

Ook wel weer grappig: om sneller verkeer te laten inhalen, gaan de mensen op de vluchtstrook rijden. Dus wij ook. Ook voor de politie. Hmm, moet je in Nederland proberen. Vervolgens houdt diezelfde politie een geladen pickup truck aan. Wat hebben we hiervan geleerd: je mag wel op de vluchtstrook rijden, maar je mag niet je pickup truck volladen :-)

Eenmaal aangekomen bij de B&B was het snel de spullen uitladen, even relaxen en dan eten. Gelukkig heeft de B&B (eigenlijk zijn het chalets) ook een restaurant, dus we hoefden niet ver de deur uit.

Morgen is een grote dag! Naast het kleinigheidje van een verjaardag, gaan we naar Bourke's Potholes, God's Window, 3 Rondavels en op naar het Private Game Park Timbavati!
 
18-09-08
Vanochtend opgestaan met gezang, aangezien het Conny's verjaardag is. Daarna snel opgestaan om te ontbijten (een reuze feestmaal met muffins, pannenkoekjes en meer!) de auto uit die rottige parkeerplaats gehaald (heuveltje en de auto ligt nogal laag op de weg, dus veel ge-gggggg, maar de uitlaat zit er nog steeds onder!).

Vandaag stond er van alles op het gebied van sightseeing op het programma. We begonnen met de Pinnacle (een grote rotsformatie met mooi uitzicht), daarna zijn we naar Gods Window geweest (enorm mooi uitzicht) en daarna naar Bourke's Luck Potholes (uitgesleten rotsen waar de Blijde rivier en Treur rivier samenkomen). Daarna nog naar de Drie Rondavels geweest (bergen/rotsen die eruit zien als die rondavel huisjes).

En toen snel door naar Timbavati Private Game Park, want het wordt hier enorm snel donker. Het ene moment schijnt de zon, het volgende moment is het hartstikke donker. En ja hoor, zul je altijd zien, verkeerd gereden! Op een gegeven moment dreigden we weer de weg kwijt te raken en toen zijn we toch echt gaan bellen. Bleek dat we toch aardig op de goede weg waren. Maar ja, voor het donker aankomen was er natuurlijk niet meer bij. En mijn hemeltje wat een ellendige weg! Een minuskuul klein zandweggetje vol met gaten, heuvels (en dus logischerwijs ook dalen). Maar gelukkig was er licht aan het einde van de "tunnel" en doemde Thornhill Safari Lodge toch eindelijk op.

De braai stond al klaar dus we konden, na het tromgeroffel, gelijk aanschuiven. Het smaakte heerlijk. De kamers zijn ontzettend mooi en natuurlijk weer een zwembad. Vanavond vroeg naar bed want morgen worden we om 05:30 uur gewekt voor onze eerste Game Drive (start om 06:00 uur).
  
19-09-08
Vanochtend al vroeg wakker en om 06:00 uur vertrokken we naar de open jeep waarmee we onze Game Drive zouden maken. Moesten eerst nog even terug omdat de chauffeur de coolbox vergeten was. En we waren nog maar 5 minuten op weg en nog niet eens aan de game drive begonnen, toen zagen we de eerste leeuwen al. Twee mannetjes en een vrouwtje. Echt prachtig om te zien. Zij zaten achter het hek, wij ervoor (of is het andersom?).

Overgestapt van het busje naar de open jeep "and let the game begin!" We begonnen met een groep impala's. Daarna een paar wrattenzwijnen. Maar toen... toen kregen ze een melding door van een sighting van een kudde olifanten, zij erop af. En ja hoor, daar stonden ze, echt enorm groot en de auto werd heel dichtbij neergezet. Maar toch, hoe groot ze ook zijn, er straalt zo'n rust van uit, dat je zelf ook heel rustig bent. Wat een mooi gezicht. Wat de chauffeur trouwens niet gezien heeft, maar wij wel, is dat toen wij achter de kudde aanreden er een olifant achter ons liep die wel heel erg met z'n oren ging flapperen!

Vervolgens zagen we een adelaar en een paar gieren. Er was nog een melding doorgekomen van een luipaard, maar die konden ze niet zo snel vinden (beest blijft natuurlijk ook niet op ons zitten wachten). Dus op naar de buffels. Eerst een groep van 5 stieren (met zebra's ernaast als kersje op de taart). En vlak daarna echt een mega grote groep buffels, we gokken zo'n 50 stuks. En we reden er dwars doorheen (niet door de buffel). En het was ook echt als op een foto, vogeltje op de rug, een plaatje!

Toen kregen ze een melding van een cheeta moeder met jongen, maar aangezien het 1 voertuig per sighting is, moesten we wachten (ook niet erg bij een waterplas waar drie mannelijke buffels heel fotogeniek op ons lagen te wachen). De chauffeur besloot om toch maar alvast die kant op te rijden, zodat we de eerst wachtende in de rij waren. Daar aangekomen is de jeep die bij de cheeta stond even weggereden zodat wij konden kijken. En daar lag ze dan, echt prachtig met een drie baby cheeta's erbij! Helemaal fantastisch. We stonden er toch echt wel dichtbij (zo'n metertje of 10) en ze deed helemaal niets, bleef lekker rustig liggen (maar ons ondertussen wel nauwlettend in de gaten houdend).

En toen was de game drive alweer voorbij en gingen we richting uitgang. Zien we daar toch ineens een paar giraffen lopen, echt zo mooi! En vooral erg groot!

Toen we om 10:00 uur terugkwamen, hebben we eerst ontbeten. Het was enorm warm (zeker 35 graden). Bleken er ineens drie giraffen bij de ingang van de accommodatie te lopen. Uiteraard gefotografeerd en gefilmd want hoevaak heb je een paar giraffen in de tuin lopen?

Om 14:00 uur gingen we lunchen (alweer eten???) en om 15:00 uur vertrokken we voor de tweede game drive die dag, een sunset game drive. De Amerikaanse dames stapten de jeep in en riepen gelijk "We wanna see the cheeta's!". Dus zo gezegd, zo gedaan, eerst naar de cheeta's. En eerlijk is eerlijk, de tweede keer was nog mooier dan de eerste keer. Dit keer lagen de jonkies niet in het gras te slapen, maar zaten en liepen ze. Wat een schatjes! Maar 1 blik op moeders en je weet gelijk dat je dit katje niet zonder handschoenen kunt aanpakken.

Daarna zijn ze, voor diegene die nieuw waren, naar de olifanten gereden. Heel grappig, dat gaat dus dwars door het gras (dus van de "paden" voor zover je daarvan kunt spreken) en over boompjes en struikjes heen. Voor de inzittenden die niet weten wat er gebeurt, is het direct bukken als er "pas op de takken" geroepen wordt. Eigenlijk is het gek, je zit in een jeep en staat ongeveer 5 meter van een giga-olifant af, en het dringt niet tot je door dat JIJ in die jeep zit en dat JIJ 5 meter van die olifant verwijderd bent. Het is net alsof je naar een film zit te kijken, zonder dat je doorhebt dat jij ook in die film zit. Heel onwerkelijk.

Vervolgens reden we verder en kwamen we ineens 4 witte neushoorns tegen! Er was een jonge neushoorn bij en de drie volwassenen deden alles om het dier te beschermen en gingen er letterlijk omheen staan. Echt fantastisch om te zien!

En dan denk je natuurlijk, nou dan zal het daar wel bij gebleven zijn. Maar nee. Er waren leeuwen gespot, dus dat moest natuurlijk onderzocht worden. Het was even zoeken, maar dan heb je ook wat. 2 Leeuwinnen en 1 leeuw die doodkalm in het gras liggen te luieren (ogenschijnlijk, maar als je naar de ogen van de leeuwin kijkt, zie je heel goed hoe fel ze zijn!) en daar zit je dan, in je jeep, op zo'n 7 meter afstand van een troepje leeuwen. Is bijna niet voor te stellen en zo indrukwekkend!

Vervolgens hebben we een sundowner gehad (een drankje met wat lichte snacks bij zonsondergang) en, inmiddels was het donker geworden, kwamen we weer tussen de hele kudde buffels terecht. We moeten ons aantal van 50 even bijstellen, een snelle telling maakte er zo'n 100 stuks van. En daar stonden wij dus midden in! Lastig te fotograferen en filmen in het donker, maar we hebben toch maar een poging gewaagd.
  
20-09-08
Om ongeveer 08:00 uur vertrokken we naar de Orpen Gate van het Kruger Park, om 08:45 hadden we de geasfalteerde weg bereikt. Ook bij daglicht was het dus een rot-rit met veel kuilen, alleen maar zand, maar... ook met giraffen op een kruispuntje en buffels en gnoes aan de kant van de "weg".

Aangekomen bij het Kruger Park besloten we al snel om van de geasfalteerde weg af te gaan (slimme beslissing bleek later) omdat we vonden dat de spot kans daarmee groter was. En inderdaad, de impala's (in Zuid Afrika McDonalds genoemd omdat je ze overal ziet en vanwege de M op hun derriere) en koedoes vlogen je om de oren. Ook de giraffen en zebra's waren veelvuldig aanwezig. Net toen we dachten dat dit het vast wel geweest was qua dieren liep er dus een kudde olifanten over de weg met een klein baby olifantje erbij! Echt prachtig om te zien. Aangezien de matriarch nogal vervaarlijk met haar poot stond te zwaaien, zijn we uiteraard niet heel erg dichtbij gereden maar het bleef een fantastisch gezicht. Later kwamen we nog meer giraffen tegen en apen.

Onderweg naar de Crocodille Bridge (de poort waar we het park weer door zouden verlaten) hebben we verschillende olifanten zien lopen (waarschijnlijk mannetjes aangezien ze alleen en vreselijk groot waren). En twee kilometer voor de uitgang staken er nog twee witte neushoorns de weg over, geweldig!
   
21-09-08
Wat een service in de B&B! We mochten het internet gebruiken, ze kwam nog met een plattegrond en een briefje met route en bezienswaardigheden die we onderweg konden bezoeken, er lag een uitdraai van de Nederlandse (!) Wereldkrant (we weten nu dus dat Stanley Menzo de nieuwe trainer van Cambuur Leeuwarden wordt). Echt het beste B&B waar we geweest zijn. Het avondeten was ook een koopje (25 Euro voor 3 personen, inclusief koffie/thee na).

Vanochtend lekker "uitgeslapen" (07:00 uur) en daarna heerlijk relaxed ontbeten aan het zwembad. En toen op naar Swaziland.

Onderweg nog even gestopt om een foto te maken van de bananenplantages en toen door naar de grens. Vlak voor de grens (tip van Sue) ligt Matsamo Cultural Village. Dat is een Swazigemeenschap(je) waar, op verzoek, een show met Swazi zang en dans wordt opgevoerd. En dat was me toch mooi! Helemaal geweldig! Een groep van zo'n 30 mensen die dansen en zingen en daar vooral zelf heel veel plezier in hebben. Je wordt er helemaal vrolijk van. Kyahni (de gids) heeft ondertussen verteld wat er ging gebeuren en waarom. Eerst kwamen de jonge jongens (tot 15 jaar), daarna de middelste jongens (> 15 jaar, maar nog geen man) en toen de jonge dames, de oudere dames en vervolgens de getrouwde dames. Het tweede deel van de show bestond uit zang en muziek. Echt zo mooi, volgens ons kan iedereen hier mooi zingen. Toen de show was afgelopen hebben we nog een rondleiding gehad door het dorp en hebben we het huis van de grootmoeder mogen bezoeken (de man moet eerst naar binnen = man die moet verdedigen = sterk en rechts is de sterke kant, de vrouwen links). Alles is uitgelegd, waarom de deur in de Beehive zo laag is (moeilijker om binnen te dringen), waarom de palen er staan (stabiliteit), wat de potten aan de zijkant inhouden (contact met de voorouders), wat het bed en kussen (houten blok = om de haren goed te houden en als wapen) is, etc. Reuze interessant dus.

Daarna hebben we geluncht (naast een poel met een krokodil!). En toen op naar de grens. Eerst een gate pass halen (waarmee je dus door de slagboom kunt). Vervolgens uitschrijven in Zuid Afrika (hup stempel in het paspoort), daarna door het hek. Vervolgens stoppen bij het kantoortje aan de Swazi zijde en je laten inschrijven (hup weer een stempel in het paspoort), briefje mee voor de auto, met de auto naar de slagboom, papiertje afgeven, zwaai zwaai naar de grensbewaker en dan eindelijk Swaziland in. En dat is me toch een mooi land. Echt heel anders dan in Zuid Afrika, niet alleen qua natuur, maar vooral qua cultuur. Alles loopt langs de kant van de weg, mensen, koeien, geiten, kindertjes die met de auto meerennen en zwaaien. Koeien en geiten steken trouwens ook zo over, dus het is wel uitkijken geblazen. En de weg is wel geasfalteerd, maar blijkbaar kwamen ze op bepaalde stukken asfalt te kort want dan heb je dus midden op de rijbaan een gat van een meter doorsnee en ongeveer 30 cm. diep. Kortom, het is bijna een computerspel, het rijden in Swaziland.

Onderweg zijn we ook nog gestopt bij Pigg's Peak Arts & Crafts Center. Daar is een aantal winkels waar ze, de naam zegt het al, handwerk (vlechtwerk, geweven stof, etc.) verkopen. Er is ook een klein restaurantje bij met een mega mooi uitzicht. Zover als het oog rijkt kun je kijken. Swaziland heeft ook een soort terrassen (zoals in Indonesie, maar dan zonder rijst). Na wat souvenirs gekocht te hebben zijn we weer verder gereden richting hoofdstad Mbabane. En toen door naar Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we 2 nachten zullen blijven.

Het liep al tegen het einde van de dag, dus we moesten wel opschieten. Om ongeveer 17:45 (dus ruim voordat het donker was) kwamen we aan bij de poort, toen nog een zandweg af (alweer ja) en eindelijk was daar het rest camp. Inchecken en vervolgens werden we onder bewapende begeleiding naar de Beehive gebracht. En dat is me toch een leuk huisje! We hebben er geen minuut spijt van dat we gekozen hebben voor het iets "primitiever" bijenkorfhuisje (hoewel, er staan goede bedden, er is elektriciteit en douche/toilet, dus hoezo primitief) in plaats van de rest camp hut die de reisorganisatie geboekt had.