Zuid Afrika 2009 | Excursies


Naam Nan Hua Tempel, Bronkhorstspruit
Locatie Net buiten Bronkhorstspruit.
Beschrijving De Nan Hua Tempel bestaat uit een grote tempel met daarbij enkele kleine(re) tempel(ruimtes). Nan Hua is de naam van de Zuid Afrikaanse tak van het Humanistisch Boeddhisme Fo Guang Shan. Zij hebben tot missie gemaakt om het Humanistisch Boeddhisme over alle continenten te verspreiden. Nan Hua is het 'hoofdkantoor' van geheel Afrika. Omdat de dharma van Boeddha onbetaalbaar is, ontvangen de monniken geen betaling. Ze bestaan dus van donaties (hoeft geen geld te zijn, kan ook kleding, voedsel etc. zijn). Als je de tempel bezoekt, moet je wel rekening houden met je kledingkeuze (geen topjes, minirokjes, slippers of korte broeken). Er mag wel gefotografeerd worden, behalve in het museum.
Prijs Gratis.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt met een rolstoel eigenlijk overal komen, alleen de drempel om de tempel binnen te komen is een beetje hoog, maar met (lokale) hulp goed te doen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Pilgrim's Rest
Locatie Pilgrim's Rest op weg naar de Panorama Route.
Beschrijving In 1873 ontdekte de goudgraver William Trafford goud en dit veroorzaakte een goudkoorts. In een mum van tijd ontstond een nederzetting van tenten en barakken. Een jaar later waren er 1500 gouddelvers aan het werk en werd dit de eerste grote goudmijnstad, met 18 cafe's, 21 winkels, 3 bakkerijen en 2 banken. Pilgrim's Rest is een nationaal monument. In het kerkhof ligt een roversgraf (robber's grave), er is een oude drukkerij, een mijnwerkershuis, een Anglicaanse kerk, een winkeltje met museum etc.
Prijs De toegang tot Pilgrim's Rest zelf is gratis, voor sommige musea / gebouwen moet je entree betalen. De entree bedraagt meestal ZAR 12 per volwassene.
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
De weg is enorm steil en een behoorlijke klim met de rolstoel. De gebouwen zijn ook slecht toegankelijk voor rolstoelen.
Sterren SterrenSterren


Naam Hoedspruit Endangered Species Centre
Locatie Limpopo Province in Hoedspruit.
Beschrijving In dit centrum richten ze zich op het behoud van zeldzame, kwetsbare en bedreigde diersoorten en dan voornamelijk het behoud van cheetahs. Ze hebben zelfs een heel fokprogramma. In het centrum (ook wel Kapama genoemd) vind je cheetahs waaronder de 'Koningscheetah' (niet gezien). Dit is geen aparte soort, maar een soort mutatie van de oorspronkelijke cheetah. Daarnaast zijn er ook nog Afrikaanse wilde honden, de Afrikaanse wilde kat (niet gezien), sabel antilope (ook zeldzaam en dus niet gezien). Er is ook een 'Gieren restaurant'. Er zijn witruggieren, kapgieren en soms oorgieren, Kaapse gieren, de Afrikaanse marabou en de Bateleur.
Prijs De eenvoudigste tour kost ZAR 140 per volwassene, kinderen onder 12 jaar ZAR 65.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De toegang vanaf de kassa is door (verhard) zand wat soms een beetje duwen inhoudt. De paden zijn geschikt voor rolstoelen. Het winkeltje is niet geheel toegankelijk. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen.
Sterren SterrenSterren


Naam Kruger National Park
Locatie Het Kruger National Park ligt in het oosten van Zuid Afrika, tegen de grens met Mozambique aan.
Beschrijving Het Kruger Park is in 1898 gestart om het wild in laagveld van Zuid Afrika te beschermen. Inmiddels is het Kruger Park bijna een instituut geworden. Het Kruger Park heeft diverse poorten waardoor je het park binnen kunt. In het park kun je zelf met een huurauto rondrijden, maar je kunt ook diverse Game Drives reserveren. Aangeraden wordt om dit wel van te voren te doen, vooral in de (Zuid Afrikaanse) vakantieperiode. Ook kun je overnachten in een van de vele kampen in het Kruger Park. Het meeste wild zit in het zuiden van het park. Het noorden van het park kent minder toerisme.
Prijs ZAR 280 per volwassene (tarief 2016).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je kunt in het Kruger National Park slechts op bepaalde plaatsen uitstappen. Deze rustplaatsen zijn goed toegankelijk voor rolstoelen. Soms wel wat mul zand.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Matsamo Cultural Village
Locatie De Matsamo Cultural Village ligt aan de rechterkant van de weg bij de Jeppe's Reef grensovergang met Swaziland.
Beschrijving De Matsoma Cultural Village is een Swazi dorp waar je een tour kunt boeken (hier moet je vreemd genoeg wel specifiek om vragen). Je krijgt dan een rondleiding door het dorp en uitleg hoe de Swazi leven. Daarnaast is er een optreden van de Matsamo Swazi Singers and Dancers wat echt fantastisch is! Er is een restaurant en een winkel. De omgeving is heel rustig en doet authentiek aan (hoewel je daar natuurlijk je vraagtekens bij kunt hebben). Je kunt er ook overnachten.
Prijs ZAR 150 per volwassene (exclusief eten).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het pad is hier en daar wat lastig, maar er is met een rolstoel (ook daar te leen) overheen te rijden.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Hlane Royal National Park, Swaziland
Locatie Hlane ligt vanaf Simunye aan de rechterkant van de weg (aangegeven met borden).
Beschrijving Het park is een koninklijk park met als beschermheer koning Mswati III. Koning Sobhuza II heeft het park Hlane genoemd. Het park kijkt uit over de Umbulunzana rivier. In Hlane vind je leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen maar ook apen, zebra's, gnoes, verschillende soorten bokken en maar liefst 5 soorten gieren! In Hlane vind je zelfs de grootste dichtheid van de witruggier. De gids van de game drive was wel een tikkeltje vreemd.
Prijs Conservation fee: ZAR 40 per persoon (dagtarief).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
De faciliteiten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Swazi Secrets, Swaziland
Locatie De fabriek ligt op de weg van Manzini naar Simunye en Siteki en is duidelijk aangegeven door borden langs de (hoofd)weg.
Beschrijving Bij Swazi Secrets kun je allerlei lekkere douche artikelen zoals douchegel, olie, body lotion etc. kopen. Je kunt ook een rondleiding in de fabriek krijgen waarbij het productieproces wordt uitgelegd.
Prijs De entree is gratis. De artikelen zijn in Swaziland aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland!
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het is even een uitdaging om binnen te komen (hoge drempel) maar binnen is alles gelijkvloers.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Ithala Game Reserve
Locatie Ithala ligt vlak bij Louwsburg (goed aangegeven op de borden).
Beschrijving Het reservaat Ithala bestaat sinds 1972. In de loop der tijd hebben zich 13 boerderijen aangesloten en het schijnt een van de beste wildreservaten van Zuid Afrika te zijn. De Phongolo rivier stroomt zo'n kilometer langs de noordgrens. Zeven zijtakken hebben diepe valleien uitgesleten en het landschap verfraait. De steile Ngoje verrijst tot een hoogte van 1446 m, een spectaculaire achtergrond voor de wegen van Ithala.
Prijs ZAR 65 per volwassene, ZAR 30 per kind.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het park is goed te berijden met een auto. De picknickplaatsen bevinden zich in het gras.
Sterren SterrenSterrenSterren


Naam Golden Gate Highlands Park
Locatie Golden Gate Highlands Park ligt voorbij Phuthaditjhaba richting Clarens.
Beschrijving Aan de voet van de Maluti bergen in het noordoostelijke deel van Vrijstaat, ligt Golden Gate Highlands National Park. De naam komt van de schitterende kleuren goud van de zon op de zandstenen rotsen. In dit park zit geen groot roofwild, maar wel de zwarte gnoe, zebra's, verschillende bokken, gieren, ibissen, etc.
Prijs ZAR 160 per volwassene, kinderen ZAR 80.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het park is zeer geschikt om te wandelen, wat met een rolstoel natuurlijk wat lastiger is. Toch zijn de paden goed begaanbaar.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam The Big Hole, Kimberley
Locatie In Kimberley en is in Kimberley duidelijk aangegeven op de borden.
Beschrijving De eerste diamantkoorts in dit district vond plaats in 1869, toen er diamanten werden gevonden in een bouwmuur van de boerderij Bultfontein. In juli 1871 kampeerde een groep goudzoekers onder aan een heuvel 4,5 kilometer naar het noordwesten. De kok werd om een klein vergrijp voor straf naar de heuvel op gestuurd en kwam terug met een diamant. Nog geen twee jaar later woonden er in de tentenstad 'New Rush', in 1873 omgedoopt tot Kimberley, 50.000 mijnwerkers. Toen Cecil John Rhodes (eigenaar van De Beers) arriveerde, werd op 3600 claims naar diamanten gezocht. Aan het stratenpatroon kun je nog zien dat hier vroeger tenten stonden. Kimberley heeft geen rechttoe rechtaan stratenpatroon zoals de rest van Zuid Afrika, maar juist een grillig stratenpatroon. The Big Hole heeft een doorsnede van 1,6 kilometer en beslaat een oppervlakte van 17 ha. Het bereikte uiteindelijk een diepte van 800 meter, waarvan de eerste 240 meter met de hand zijn uitgegraven. Een ondergrondse schacht kwam zelfs tot een diepte van 1098 meter. In 1914 was er niet minder dan 22,6 miljoen rots uitgegraven, met een totale opbrengst van 14,5 miljoen karaat aan diamanten. Er rijdt een trammetje heen en weer van het stadhuis in Kimberley naar de mijn (en uiteraard weer terug). Er is een oud diamantdelvers stadje herbouwd waar je kunt rondlopen. Maar de voornaamste attractie is natuurlijk dat immense gat in de grond.
Prijs ZAR 90 per volwassene (kinderen en senioren krijgen korting).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Alles is berijdbaar met een rolstoel. Het openlucht museum heeft deels gravelwegen wat iets zwaarder is, maar wel goed te doen. Er is een invalidentoilet.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren


Naam Kgaladagi Transfrontier Park
Locatie Zo'n 70 kilometer van Askham.
Beschrijving Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de noordelijkste punt van Zuid Afrika, ingeklemd tussen Namibie in het westen en Botswana in het oosten. Het is onderdeel van een van de grootste natuurreservaten van Afrika. Het park heette vroeger Kalahari Gemsbok National Park. Het is genoemd naar de gemsbok of oryx. Het park is in 1931 opgericht om de daar levende dieren tegen stropers te beschermen. in 1938 kwam er een aangrenzend, 40 kilometer lang gebied aan de Nossob Rivier in Botswana bij. Beide gebieden samen vormen een van de grootste nationale parken in zuidelijk Afrika. Lang geleden noemden de hier levende mensen het land Kgalagadi, Plaats zonder Water. Het landschap is halfwoestijnachtig en je vindt er de zwartgemaande Kalahari leeuw, cheetha's, luipaarden, stokstaartjes, bruine hyena's, apen, gnoes, giraffen etc.
Prijs ZAR 280 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De winkel, het restaurant, de receptie zijn allen toegankelijk met een rolstoel. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen, maar heeft wel een lage instap (wat je niet vaak ziet).
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Vooral de game drives zijn een aanrader!


Naam Augrabies Falls National Park
Locatie Het Augrabies Falls National Park ligt op de route van Upington naar Pofadder.
Beschrijving Het Augrabies Falls National Park werd in 1966 opgericht ter bescherming van de Augrabies waterval, te vinden in de grootste granietkloof ter wereld. Bij een normale waterstand stort het water zich 56 meter naar beneden in de kloof (door een relatief klein kiertje). De kleinere Bridal Veil Waterfall valt langs de noordwand van de kloof 75 m. naar beneden in de rivier. De naam Augrabies is afkomstig van de Khoi, die de waterval aukoerebis noemden wat 'plaats van het grote lawaai' betekent. De poel onder aan de waterval zou een vindplaats zijn van diamanten, die al eeuwenlang door de Oranjerivier worden aangevoerd. De niet onaanzienlijke watermassa's hebben tot nog toe echter altijd mensen weerhouden naar deze diamanten te duiken. Langs de in totaal 18 kilometer lange kloof zijn verschillende goed beveiligde uitzichtpunten aangelegd. In het verleden zijn de glibberige granietrotsen menigmaal overmoedige waaghalzen noodlottig geworden. De fauna bestaat uit giraffen, luipaard (zelden gezien), otters, jakhalzen, vossen, bergzebra's, hagedissen en vooral veel reptielen. Maar ook klipdassies, mangoesten en klipspringers. De flora bestaat onder andere uit kokerbomen.
Prijs ZAR 160 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en je kunt de auto zo dicht mogelijk bij de voetpaden parkeren (om te voorkomen dat je door het mulle zand moet).
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Namaqua National Park
Locatie Circa 20 kilometer vanaf Kamieskroon.
Beschrijving Gedurende begin augustus en september, het lijkt van de ene op de andere dag, worden de stoffige valleien van Namaqualand omgetoverd in een wonderland met allemaal wilde bloemen. Dit alles is volledig afhankelijk van de winterse buien (hoeveel regen er valt, wanneer, etc.). Meer dan 1000 van de 3500 plantensoorten komen nergens anders ter wereld voor. In Namaqua vind je qua fauna onder andere padden, hagedissen, muisjes, hazen, stekelvarkens, mangoesten, schildpadden, andere reptielen, ganzen, adelaars, buizerds, uilen etc.
Prijs ZAR 68 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er is een (beperkt) wegennet voor sedans. De weg is ook goed begaanbaar voor rolstoelen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren


Naam Rooibos Tour in Clanwilliam
Locatie Vanaf de N7 neem je de afslag Clanwilliam / Lambert's Bay. Op de T-kruising sla je linksaf de R364 op richting Lambert's Bay. Na 13 kilometer sla je rechtsaf een gravelweg in naar Skurfkop. Volg deze weg 3 kilometer. De afslag Elandsberg Eco Tourism is bij de twee rode daken aan de linkerkant. Volg deze smalle boerenweg (niet afslaan!) en dan kom je vanzelf bij Chris en Annette du Plessis. De weg is geschikt voor iedere auto.
Beschrijving Met een oude jeep maak je een rondrit langs de rooibosplantages. Onderweg vertelt Chris je van alles over de planten, niet alleen over rooibos, maar eigenlijk over iedere plant die hij tegen komt. Zijn kennis is werkelijk enorm! Vervolgens breng je een bezoek aan de fabriek waar het hele rooibosverwerkingsproces wordt uitgelegd. Daarna ga je terug naar de boerderij en krijg je heerlijke (ijs)thee te drinken en kun je een voorraad rooibosthee inslaan.
Prijs De combinatie van Rooibos en Fynbos tour kost ZAR 275 per persoon bij < 4 personen (en ZAR 225 bij 4 of meer).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De fabriek en de boerderij zijn goed toegankelijk. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren


Naam West Coast National Park
Locatie Vanaf het Noorden bereikbaar via Langebaan.
Beschrijving Het park werd in 1985 ingericht om de Langebaanlangune te beschermen. Het is een van de belangrijkste wetlandsbiotopen van Afrika en biedt in het trekseizoen beschutting aan 70.000 trekkende watervogels. Je vindt hier veel schildpadden en (in het seizoen) prachtige bloemenvelden.
Prijs ZAR 136 per volwassene, kinderen ZAR 68 (in het bloemenseizoen).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Zowel de winkel als het restaurant zijn goed toegankelijk. In het park zelf rij je vooral in de auto rond, maar de paden zijn ook goed berijdbaar met een rolstoel.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterrenSterren Niet veel bijzonders             Toegankelijkheid Slecht toegankelijk
SterrenSterren Leuk ToegankelijkheidToegankelijkheid Redelijk toegankelijk
SterrenSterrenSterren De moeite waard ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Goed toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterren Aanrader ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Volledig toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Geweldig!