Zuid Afrika 2010 | Excursies

 
Naam West Coast National Park
Locatie Vanaf het Noorden bereikbaar via Langebaan.
Beschrijving Het park werd in 1985 ingericht om de Langebaanlangune te beschermen. Het is een van de belangrijkste wetlandsbiotopen van Afrika en biedt in het trekseizoen beschutting aan 70.000 trekkende watervogels. Je vindt hier veel schildpadden en (in het seizoen) prachtige bloemenvelden.
Prijs ZAR 136 per volwassene, kinderen ZAR 68 (in het bloemenseizoen).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Zowel de winkel als het restaurant zijn goed toegankelijk. In het park zelf rij je vooral in de auto rond, maar de paden zijn ook goed berijdbaar met een rolstoel.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Birds Island, Lambert's Bay  
Locatie Lambert's Bay.
Beschrijving Lambert's Bay is een klein dorpje aan de Westkust van Zuid Afrika. Het dorpje op zich stelt niet veel voor, maar er is ook een klein eilandje waar heel veel Jan van Genten nestelen. Ook bevindt zich op het eiland een "Guano museum" (en ja, de naam zegt het al...). Wees erop voorbereid dat het enorm stinkt! (inderdaad, naar guano).
Prijs De conservation fee bedraagt ZAR 40 voor volwassenen, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Op zich is het wel toegankelijk voor rolstoelen. Je rijdt met de rolstoel over betonnen platen naar het eilandje toe. Eenmaal op het eiland liggen er schelpenpaden en dat rijdt toch wel wat zwaarder (tip: achteruit gaat het makkelijkst).
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Muisbosskerm, Lambert's Bay  
Locatie Lambert's Bay.
Beschrijving Mosbosskerm is eigenlijk een openlucht restaurant aan de zee. Je kunt hier - op gezette tijden - heerlijk genieten van vooral verse soorten vis die voor je klaar gemaakt worden en door middel van een lopend buffet principe gegeten kan worden. Wij hebben genoten van zowel het eten als de ongedwongen sfeer.
Prijs Wij betaalden in 2010 voor de lunch zo'n ZAR 200 per persoon (wat het zeker waard was!).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheid
Vanaf de parkeerplaats kun je redelijk met je rolstoel bij de tafeltjes komen. Je rijdt op verhard zand. Ook hier geldt dat achteruit rijden vaak beter gaat dan vooruit.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Rooibos Tour in Clanwilliam
Locatie Vanaf de N7 neem je de afslag Clanwilliam / Lambert's Bay. Op de T-kruising sla je linksaf de R364 op richting Lambert's Bay. Na 13 kilometer sla je rechtsaf een gravelweg in naar Skurfkop. Volg deze weg 3 kilometer. De afslag Elandsberg Eco Tourism is bij de twee rode daken aan de linkerkant. Volg deze smalle boerenweg (niet afslaan!) en dan kom je vanzelf bij Chris en Annette du Plessis. De weg is geschikt voor iedere auto.
Beschrijving Met een oude jeep maak je een rondrit langs de rooibosplantages. Onderweg vertelt Chris je van alles over de planten, niet alleen over rooibos, maar eigenlijk over iedere plant die hij tegen komt. Zijn kennis is werkelijk enorm! Vervolgens breng je een bezoek aan de fabriek waar het hele rooibosverwerkingsproces wordt uitgelegd. Daarna ga je terug naar de boerderij en krijg je heerlijke (ijs)thee te drinken en kun je een voorraad rooibosthee inslaan.
Prijs De combinatie van Rooibos en Fynbos tour kost ZAR 275 per persoon bij < 4 personen (en ZAR 225 bij 4 of meer).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De fabriek en de boerderij zijn goed toegankelijk. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Namaqua National Park
Locatie Circa 20 kilometer vanaf Kamieskroon.
Beschrijving Gedurende begin augustus en september, het lijkt van de ene op de andere dag, worden de stoffige valleien van Namaqualand omgetoverd in een wonderland met allemaal wilde bloemen. Dit alles is volledig afhankelijk van de winterse buien (hoeveel regen er valt, wanneer, etc.). Meer dan 1000 van de 3500 plantensoorten komen nergens anders ter wereld voor. In Namaqua vind je qua fauna onder andere padden, hagedissen, muisjes, hazen, stekelvarkens, mangoesten, schildpadden, andere reptielen, ganzen, adelaars, buizerds, uilen etc.
Prijs ZAR 68 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er is een (beperkt) wegennet voor sedans. De weg is ook goed begaanbaar voor rolstoelen.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Augrabies Falls National Park
Locatie Het Augrabies Falls National Park ligt op de route van Upington naar Pofadder.
Beschrijving Het Augrabies Falls National Park werd in 1966 opgericht ter bescherming van de Augrabies waterval, te vinden in de grootste granietkloof ter wereld. Bij een normale waterstand stort het water zich 56 meter naar beneden in de kloof (door een relatief klein kiertje). De kleinere Bridal Veil Waterfall valt langs de noordwand van de kloof 75 m. naar beneden in de rivier. De naam Augrabies is afkomstig van de Khoi, die de waterval aukoerebis noemden wat 'plaats van het grote lawaai' betekent. De poel onder aan de waterval zou een vindplaats zijn van diamanten, die al eeuwenlang door de Oranjerivier worden aangevoerd. De niet onaanzienlijke watermassa's hebben tot nog toe echter altijd mensen weerhouden naar deze diamanten te duiken. Langs de in totaal 18 kilometer lange kloof zijn verschillende goed beveiligde uitzichtpunten aangelegd. In het verleden zijn de glibberige granietrotsen menigmaal overmoedige waaghalzen noodlottig geworden. De fauna bestaat uit giraffen, luipaard (zelden gezien), otters, jakhalzen, vossen, bergzebra's, hagedissen en vooral veel reptielen. Maar ook klipdassies, mangoesten en klipspringers. De flora bestaat onder andere uit kokerbomen.
Prijs ZAR 160 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en je kunt de auto zo dicht mogelijk bij de voetpaden parkeren (om te voorkomen dat je door het mulle zand moet).
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Kgaladagi Transfrontier Park
Locatie Zo'n 70 kilometer van Askham.
Beschrijving Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in de noordelijkste punt van Zuid Afrika, ingeklemd tussen Namibie in het westen en Botswana in het oosten. Het is onderdeel van een van de grootste natuurreservaten van Afrika. Het park heette vroeger Kalahari Gemsbok National Park. Het is genoemd naar de gemsbok of oryx. Het park is in 1931 opgericht om de daar levende dieren tegen stropers te beschermen. in 1938 kwam er een aangrenzend, 40 kilometer lang gebied aan de Nossob Rivier in Botswana bij. Beide gebieden samen vormen een van de grootste nationale parken in zuidelijk Afrika. Lang geleden noemden de hier levende mensen het land Kgalagadi, Plaats zonder Water. Het landschap is halfwoestijnachtig en je vindt er de zwartgemaande Kalahari leeuw, cheetha's, luipaarden, stokstaartjes, bruine hyena's, apen, gnoes, giraffen etc.
Prijs ZAR 280 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
De winkel, het restaurant, de receptie zijn allen toegankelijk met een rolstoel. De jeep heeft geen rolstoelvoorzieningen, maar heeft wel een lage instap (wat je niet vaak ziet).
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren
Vooral de game drives zijn een aanrader!

 

Naam Karoo National Park, Beaufort West  
Locatie Het Karoo National Park ligt bij Beaufort West in de provincie Northern Cape.
Beschrijving Het Karoo National park is een nog vrij jong park en is gesticht in 1970. In het park kun je zelf met een huurauto rondrijden, maar je kunt ook Game Drives reserveren. Wij hebben er zelf voor gekozen om zelf rond te rijden. Achteraf dachten we daar anders over. Er zitten een paar wel hele smalle wegdelen bij, vooral bij de Klipspringerpas. Je ziet vooral verschillende bokken en antilopen, maar ook veel schilpadden en zebra's. In de Karoo kun je ook overnachten.
Prijs ZAR 280 per volwassene (tarief 2016).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Ook in dit park mag je de auto niet verlaten, behalve op bepaalde plaatsen. Deze rustplekken zijn wel toegankelijk, soms wat mul zand of gras.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Mountain Zebra National Park
Locatie Het Mountain Zebra National Park ligt nog net in de Western Cape.
Beschrijving Het Mountain Zebra National Park stamt uit 1937 en staat vooral bekend om zijn Bergzebra's. Je kunt er in een eigen auto rondrijden, maar eerlijk gezegd zouden we dat niet adviseren met een normale sedan. Deze ligt net wat lager op de weg zodat je regelmatig een naar schurend geluid aan de onderkant van de auto hoort (en voelt). We zijn zelfs hier en daar de auto uitgeweest om even wat grote stenen aan de kant te leggen zodat we normaal konden doorrijden. Daarnaast is er een stuk weg dat a) erg smal is en b) erg steil is en waar je hoopt dat je geen boze neushoorns tegenkomt (er zitten ook zwarte neushoorns). Het gaat om het laatste deel van de Kranskop loop. Aan de andere kant hebben wij niet zulke goede ervaringen met de Game drive die door het park georganiseerd worden (zie beschrijving dagprogramma). De jeep is niet specifiek aangepast voor rolstoelgebruikers.
Prijs ZAR 160 per volwassene, kinderen 50% (tarief 2016).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Met eigen auto is toegankelijkheid geen probleem. Let er wel op dat je op sommige plaatsen veel hobbels in de weg hebt en grote stenen waar je overheen moet rijden. De auto voor de game drives is niet aangepast.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Addo Elephant National Park
Locatie Een nationaal park op ongeveer 80 kilometer vanaf Port Elizabeth.
Beschrijving Van alle parken die wij bezocht hebben staat het Addo Elephant Park nog steeds in de top 3. Wij hebben, naast de vele, vele olifanten, ook veel dieren gezien die we nog niet gezien hadden zoals jakhalzen, stokstaartjes, schilpad, secretarisvogel, etc. Wij zagen ook dit jaar weer baby olifantjes bij hun moeder drinken! Het is een groot park en je moet er zeker de tijd voor nemen (op zijn minst een hele dag). Er zijn overnachtingsmogelijkheden, restaurants en een winkeltje. Je kunt het park van zowel de Noord als Zuid zijde binnenrijden. De wegen zijn goed.
Prijs ZAR 232 per volwassene, kinderen 50% (tarief 2016)
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het park is goed berijdbaar met de auto en ook de receptie, openbare toiletten en winkel zijn goed toegankelijk via een oprijpad.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Tsitsikamma Woodcutters Journey
Locatie De Woodcutters Journey gaat door het Tsitsikamma National Park bij de Stormsriver (GPS Coordinaten: 33o 58' 27.817'' S | 23o 53' 14.691'' E).
Beschrijving Met een grappig open wagentje (met afdak) ga je door het bos en wordt er onderweg erg veel verteld over de natuur. Je steekt echt wat op onderweg. De tour is in combinatie met hetzij een morning tea, lunch of afternoon tea. Wij hadden de lunch en die was prima verzorgd. De picknick plaats bevindt zich (in ons geval) vlakbij de oude Stormsriver brug aan een beekje met aan de overkant een dicht woud met apen.
Prijs Lunch tour: ZAR 250 per persoon (minimaal 4 personen in totaal), de tea tours: ZAR 200 per persoon (minimaal 6 personen in totaal).
Toegankelijkheid Toegankelijkheid
Er waren geen faciliteiten voor rolstoelgebruikers. Daarnaast moest je een trapje naar een plateau op om in de jeep te stappen. Op foto's zagen we dat er inmiddels een andere wagen wordt gebruikt, die mogelijk toegankelijker is dan de oude.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren

 

Naam Barthelomeu Dias museum, Mosselbaai
Locatie Het museum ligt in Mosselbaai en staat onderweg goed aangegeven op de borden.
Beschrijving Het museum heeft een replica van het schip van Bartolomeu Dias, die August 1487 verliet om langs de kust van Afrika te varen. Ook vind je hier verschillende oude gebouwen en de 500 jaar oude 'Postboom'. De boot kan ook van binnen bezichtigd worden.
Prijs De entree voor zowel de gebouwen op het terrein als het bezichtigen van de boot kost ZAR 40 voor volwassenen. Kinderen en senioren krijgen korting.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het terrein (de tuin) is goed begaanbaar. Wel wat hoogteverschillen maar wel berijdbaar. De musea zijn ook goed toegankelijk. De boot kan wel rondom van buiten bekeken worden, maar niet met de rolstoel van binnen.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Bontebok National Park
Locatie Bontebok National Park ligt 6 km vanaf Swellendam. De huidige ingang ligt ongeveer 5 km vanaf de N2.
Beschrijving Het Bontebok National Park is een relatief klein park dat bekend staat om - de naam zegt het al - de Bontebok. Die zie je hier dan ook veelvuldig rondrennen. De huisjes hebben een mooi uitzicht op de omgeving. Er vliegen prachtige vogels. Er zit geen 'groot wild' maar toch een leuk park om te verblijven. Er worden geen Game drives aangeboden.
Prijs De conservation fee bedraagt ZAR 90 per volwassene, kinderen 50%.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Het park is goed te berijden met een auto. De huisjes zijn met wat drempels wel toegankelijk. Wij hebben de wandelmogelijkheden niet uitgebreid onderzocht omdat het voor ons een overnachtingsplaats was. Er kan wel gewandeld worden, maar mogelijk dat het hier en daar met een rolstoel wel wat moeilijker zal zijn.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Walvissen bekijken in Hermanus
Locatie Hermanus
Beschrijving Hermanus is een stad aan de Indische Oceaan en aan de Westkaap. Hermanus noemt zichzelf de walvissenhoofdstad van Zuid Afrika en inderdaad komen er veel walvissen naar Hermanus in de periode juni - november. Je kunt de walvissen vanaf de kant in de zee zien zwemmen of uit het water zien springen. In Hermanus werkt ook de enige Walvisomroeper ter wereld die door middel van Morse code laat weten waar walvissen gesignaleerd zijn. Hermanus zelf is een stadje met een beperkt centrum dus alles ligt dicht bij elkaar. Er zijn veel restaurantjes en er is een markt.
Prijs Alleen parkeergeld.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Hermanus is geasfalteerd met voldoende parkeergelegenheid. Wil je naar de zee zelf en/of het strand op, dan moet je trapjes af.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterren
Naam Kleinplasie, Worcester
Locatie Worcester (Zuid Afrika :-) ).
Beschrijving Kleinplasie is een openlucht museum. Binnen vind je allerhande ambachten zoals brouwerij-objecten, koetsen en rijtuigen, wolspinnen, etc. Buiten vind je vooral verschillende huisjes uit diverse perioden. Bovendien vind je bij het museum ook locomotieven. Er worden verschillende demonstraties gehouden zoals tabak verwerking, brood bakken, kaarsen maken, een smidse en seizoensgebonden activiteiten. Als je al de ettelijke openlucht musea hebt bezocht, zal deze niet heel veel toevoegen, maar het geeft wel een goed beeld. Er is ook een restaurant waar je iets kunt eten en drinken.
Prijs ZAR 15 per volwassene, kinderen ZAR 5.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Er kan aardig goed met een rolstoel gereden worden. Het parkeerterrein ligt vlak bij de ingang en het restaurant.
Sterren SterrenSterren

 

Naam Het taalmonument, Paarl
Locatie Paarl.
Beschrijving Het idee achter het Afrikaanse Taalmonument, een taalmuseum en een taalbeursfonds dateert reeds van 1942 door de oprichting van het Afrikaanse Taalcomite. Datzelfde comite is meteen begonnen met het inzamelen van geld om de ideeen financieel te ondersteunen. In 1965 werd een wedstrijd uitgeschreven voor het beste ontwerp waaraan 12 architecten deelnamen. De opdracht: het uitbeelden van de culturele en staatskundige opbloei van het Afrikaans. De uitlijning moest strak zijn en van ver zichtbaar. Uiteindelijk kreeg architect Jan van Wijk de opdracht. Wanneer je bij het Taalmonument staat, vlak bij Paarlberg, merk je meteen op dat het monument in lijn is met de omgeving. Zo zijn er als het ware mini-Taalmonumentjes te vinden in de tuin van graniet en fynbos. Het ontwerp is uiteindelijk geinspireerd op het werk van twee beroemde Zuid Afrikaanse schrijvers. Het taalmonument vertegenwoordigd dus de groei en evolutie van het Afrikaans en geeft erkenning aan de uiteenlopende wortels wat verspreid ligt over 3 continenten. Het monument staat bol van de symboliek.
Prijs ZAR 25 per volwassene, kinderen ZAR 5.
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Alles is berijdbaar met een rolstoel. Het taalmonument ligt op een berg dus het is wel hier een daar een klim, maar je kunt de auto redelijk dicht bij het monument parkeren.
Sterren SterrenSterrenSterren

 

Naam Chapman's Peak, Noordhoek
Locatie Tussen Houtbaai en Noordhoek.
Beschrijving Chapman's Peak is het geesteskind van Frederic de Waal, de eerste bestuurder van de Kaap Provincie. Werkzaamheden aan deze route begonnen in 1915 nadat ingenieurs, geologen en landmeters de beste route uitgewerkt hadden boven op de granietbasis van de berg. De 9 kilometer route, met 114 bochten, werd formeel geopend in 1922. In januari 2000 werd de rijlaan gesloten voor het verkeer nadat een grote rots op een wagen viel. Na drie jaar werd de weg weer aangepakt, een van de meest innovatieve projecten van wegenbouw en techniek in Zuid-Afrika met een kostprijs van 156 miljoen rand. Op verschillende plaatsen zijn nu vangnetten geplaatst van Zwitserse makkelij die ervoor moeten gaan zorgen dat rotsen tot 10 ton met een snelheid van 30m/sec. worden opgevangen. Een half-open tunnel werd geconstrueerd om rotsen die toch vrij komen te laten "overrollen". Wij hebben er drie jaar over gedaan om Chapman's Peak in zijn geheel te kunnen rijden, de weg wordt nogal eens afgesloten om werkzaamheden uit te voeren. Onderweg heb je prachtige uitzichten op de oceaan en de baaien.
Prijs ZAR 40 per voertuig (enkele reis).
Toegankelijkheid ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid
Je legt de rit in de auto af.
Sterren SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Niet veel bijzonders             Toegankelijkheid Slecht toegankelijk
SterrenSterren Leuk ToegankelijkheidToegankelijkheid Redelijk toegankelijk
SterrenSterrenSterren De moeite waard ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Goed toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterren Aanrader ToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheidToegankelijkheid Volledig toegankelijk
SterrenSterrenSterrenSterrenSterren Geweldig!