Zuid Afrika 2010 | Dagbeschrijving week 5


27-09-10
Vanochtend lekker relaxt opgestaan en ontbeten. Iets na 10 uur zijn we vertrokken richting Worcester als tussenstop naar Franschhoek. In Worcester is namelijk het openlucht museum Kleinplasie en aangezien we toch niet voor 14:00 uur konden inchecken, hadden we dus tijd zat (Franschhoek ligt maar een of 85 kilometer van Hermanus af). Toen we wegreden vanuit Hermanus scheen de zon, toen was het een stukje bewolkt, maar daarna klaarde het helemaal op en hadden we een stralend blauwe lucht de rest van de dag!

Eenmaal bij Kleinplasie aangekomen daar rondgelopen en van alles bekeken. Het ene openlucht museum lijkt natuurlijk vaak op de andere (dus dat broodbakken kennen we inmiddels wel) en het is niet zo dat je daar uren kunt rondlopen, maar het was best een leuk museum en een prima tussenstop. We hebben nog wat gedronken en gegeten in het restaurantje wat erbij zit en toen zijn we richting Franschhoek vertrokken.

Route was niet heel erg ingewikkeld, dus we waren er vrij vlot. Ingecheckt (4 honden!) en toen naar het Hugenoten monument. Voor Lina hoefden we geen entree te betalen (vermoedelijk omdat ze in een rolstoel zat). Was best een mooi monument en de tuin die erbij was, was wel erg mooi onderhouden. Dat vonden een paar toeristen ook, want het leek ze blijkbaar een goed idee om te gaan voetballen op dat gras. Beetje vreemd... Maar er werd niets van gezegd, dus blijkbaar is dat ok.

Daarna zijn we boodschappen gaan halen (eten voor 's avonds enzo) en nu zitten we inmiddels bij de open haard met een bakje thee. Het is een leuk huisje, maar wel koud zeg! Dus die haard is geen overbodige luxe.

Morgen is er dus een verrassing voor Cees en Lina. Conny hoopt dat die doorgaat (Lina voelt zich niet zo lekker)...

28-09-10
Vandaag was dan de dag van de verrassing voor Cees en Lina. Al voor 9 uur zaten we in de auto richting Stellenbosch. De verrassing was namelijk een spa behandeling bij Zorgvliet Vineyard & Spa (bij Le Pommier)! We waren duidelijk wat te vroeg (zelfs met al die wegwerkzaamheden waren we er al voor half 10), dus eerst bij Le Pommier een kop koffie gedronken. Om 10 uur naar de spa gegaan voor de behandeling. Lina en Cees hadden de 'Body Sense' behandeling. Die bestaat uit een gezichts-, voet- en hand/arm behandeling. Dat werd dus genieten! Conny had de gezichts- en voetbehandeling, heerlijk!

Na 2 uur waren we helemaal ontspannen en relaxt en hebben we op het terras bij de spa nog wat gedronken en hebben we van het uitzicht genoten. Daarna zijn we bij Le Pommier gaan lunchen. Het weer zat vandaag heel erg mee (blauwe lucht, vollop zon en 26 graden), dus we hebben heerlijk buiten op het terras gegeten.

Na de lunch zijn we weer in de auto gestapt en via de Helshoogte Pas naar Stellenbosch gereden. Vermoedelijk zijn wij de enigen die Stellenbosch niet zo geweldig vinden (we horen/lezen altijd alleen maar lovende verhalen, maar wij vinden er persoonlijk niet veel aan) dus alleen boodschappen gedaan en weer in de auto gestapt om naar Paarl te rijden om het taalmonument te bekijken.

In 1965 werd een wedstrijd uitgeschreven voor het beste ontwerp waaraan 12 architecten deelnamen. De opdracht: het uitbeelden van de culturele en staatskundige opbloei van het Afrikaans. De uitlijning moest strak zijn en van ver zichtbaar. Uiteindelijk kreeg architect Jan van Wijk de opdracht. Het ontwerp is uiteindelijk geinspireerd op het werk van twee beroemde Zuid Afrikaanse schrijvers en het monument vertegenwoordigd dus de groei en evolutie van het Afrikaans en geeft erkenning aan de uiteenlopende wortels wat verspreid ligt over 3 continenten. Maar ook andere talen zijn vertegenwoordigd in het monument (waaronder Nederlands) en het monument staat bol van de symboliek (bijvoorbeeld boven op het plateau zie je drie kleine halfronde boulders die de invloed van de Afrikaanse taal en cultuur weerspiegelen, en de trappenzaal en muur langs de zaal staat synoniem voor de Maleisische invloed, etc.). Kortom, reuze interessant en enorm hoog!

Daarna zijn we naar Franschhoek gegaan waar we nog even langs de kraampjes met allerhande souvenirs zijn gewandeld. Hebben een paar kleine dingetjes gekocht. We hebben op een terrasje nog wat gedronken en zijn toen terug gegaan naar de accommodatie.

Inmiddels is de open haard weer aan en zitten we lekker na te genieten van de relaxdag. Morgen gaan we richting Kaapstad en Fish Hoek. Plan is om Chapman's Peak te rijden, maar tot nu toe hebben we die nooit helemaal kunnen rijden, dus we durven er eigenlijk niet op te hopen... We zullen zien!

29-09-10
Nadat we uitgecheckt waren hebben we de 'toeristische' route via Stellenbosch en Somerset West genomen. Nou, daar was weinig toeristisch aan. Veel verkeer en blijkbaar is er in 2 jaar tijd enorm veel bijgebouwd rondom Stellenbosch. Toen de N2 op naar Kaapstad.

Ook zonder routebeschrijving reden we in 1x goed. De kabelbaan naar de Tafelberg was blijkbaar open, want het was een drukte van belang op de weg daar naartoe (logisch, bij een zuchtje wind is 'ie niet open, als het bewolkt is, gaat er natuurlijk niemand de Tafelberg op, dus als de omstandigheden dan goed zijn, gaat ook gelijk iedereen de berg op).

Wij hadden een ander doel: Chapman's Peak. De vorige 2x waren ze steeds met de weg bezig en konden we hem 1x niet en 1x een heel klein stukje rijden. Maar vandaag was het dan zover... We hebben Chapman's Peak helemaal gereden! 3x is scheepsrecht! Dus ook door de halve tunnel heen, hartstikke leuk!

Eenmaal aangekomen in Noordhoek naar... Milady's! Wij (Lina en Conny) de auto enthousiast geparkeerd, hup de auto uit (Cees was iets minder enthousiast, maar die hadden we wel al voorbereid :-) ) en op naar de winkel... Maar... waar is de winkel??? Het is toch niet dat leegstaande pand??? En ja hoor, Milady's was met de Noorderzon vertrokken. Om de schok te verwerken eerst maar even naar Mug & Bean geweest voor de lunch. En daarna maar even in het winkelcentrum rondgelopen. En wat zagen we daar? Een andere kledingwinkel! Dus toch nog feest. Lina had geen zin om kleren te passen, Conny uiteraard wel. Dus de kans is redelijk groot dat we morgen nog even teruggaan om te shoppen!

We hadden om 15:00 uur afgesproken bij de volgende accommodatie in Fish Hoek. De routebeschrijving vanaf Noordhoek naar Fish Hoek klopte als een bus, dus iets voor 15:00 uur waren we er al. Yvette (de eigenaresse van de woning) was er al, rondleiding gehad en wat een prachtig huis! Heel veel glazen ramen en 180 graden uitzicht op False Bay. Al tijdens de rondleiding zagen we de eerste walvissen en dat is eigenlijk zo gebleven totdat het donker werd.

Na het inchecken snel de spullen naar binnen gebracht en toen boodschappen gedaan bij de Pick 'n Pay. En weer terug naar het 'huisje' (mag met 5 slaapkamers echt geen 'huisje' genoemd worden). En nu zitten we dus weer bij de open haard.

Morgen hebben we eigenlijk niets op het programma staan, dus dat kan varieren van centrum Kaapstad tot het Kaapse Schiereiland, we zien wel.

30-09-10
Vannacht heerlijk geslapen met het geluid van de zee zachtjes op de achtergrond. En vanochtend gewekt door een stralende zon! Na het ontbijt zijn we richting Kaapstad gereden. Weer via Chapman's Peak, maar nu dus de andere kant op. Onderweg zijn we gestopt bij de (vele) souvenirkraampjes die je onderweg tegenkomt. Bij de eerste niets gekocht, bij de tweede een cadeautje en 2 schilderijtjes.

En daarna door naar de Greenmarket. We hebben de hele kustlijn gevolgd tot aan Sea Point en zijn toen richting centrum gereden. Vorig jaar hadden we in een parkeergarage geparkeerd en dat wilden we dit keer ook weer. En wonder boven wonder, we reden er in 1x naar toe! Er was nog plek zat, dus auto geparkeerd en op naar Greenmarket Square. We hebben eerst de winkelstraat gevolgd (ook kraampjes) en toen naar het plein. Plein ligt nog steeds vol met kinderkopjes (uiteraard ongelijk) dus dat was weer een drama met de rolstoel. We hebben toen maar besloten dat Lina steeds een stukje liep en dat we dan weer even gingen uitrusten (het gehobbel en gebobbel was pijnlijker voor haar dan het lopen). En zo ging het prima.

Rond lunchtijd hebben we op een terrasje wat gedronken en gegeten en toen verder de andere helft van de kraampjes. We hebben toch wel verschillende dingen gekocht en blijkbaar hebben we iedere keer wel een redelijke prijs betaald, want zowel de verkoper als wij lachten nog steeds na het afdingen (en dat is toch het streven, zij en wij een redelijke prijs).

Tegen 16:00 uur zijn we weer richting Noordhoek vertrokken om daar Chinees te halen. En toen op naar huis. Lekker gegeten en straks de koffers definitief inpakken voor het vertrek morgen. Niet te geloven dat de vakantie nu alweer bijna voorbij is. Die (bijna) 5 weken zijn echt omgevlogen!

Morgen hebben we in ieder geval nog de hele ochtend en een deel van de middag om te sightsee-en en daarna naar het vliegveld van Kaapstad voor de terugvlucht via Londen. We hebben de site van British Airways even gecheckt en het vliegtuig staat nog steeds gepland om om 20:10 te vertrekken vanuit Kaapstad.

01-10-10
Het blijft toch iedere keer weer een gedoe, dat inpakken van de koffers. We proberen het beperkt te houden, maar iedere keer hebben we toch weer een logistiek probleempje. Dus de 'souvenirtas' er toch maar weer bijgepakt en toen paste het wel. Rond 10 uur kwam Yvette de sleutel halen en we hebben nog even een half uurtje over de economie en de politiek in Zuid Afrika en Nederland gesproken (en we hebben het ideaal beeld van Nederland als Walhalla waar de overheid alles voor je betaalt geprobeerd bij te stellen).

Dus rond 10:30 zijn we in de auto gestapt en naar Boulders Beach gereden even naar de pinguins kijken. We hebben een wildcard, dus kost je niets. De geur deed ons op sommige plaatsen denken aan een andere plek met vogels (maar dan zonder 'shit museum'). Maar het blijven koddige beesten.

Daarna via de kustweg naar Kaap de Goede Hoop gereden en ja, ook daar weer op de standaard foto gegaan :-) . En daarna naar Cape Point waar we geluncht hebben. Om het probleem met de koffers groter te maken, hebben we ook maar even wat souvenirs gekocht (we leren het nooit...). Daarna zijn we rustig terug naar Kaapstad gereden en naar het vliegveld. We waren rijkelijk vroeg, maar beter te vroeg dan te laat. Nog even gerelaxt, even gegeten bij Wimpy (ook weer bijzonder, ze waren Conny's eten vergeten). En toen op naar de douane en de gate.

En toen de lange, lange vlucht naar Londen. Blijven het toch een rotstuk vliegen vinden, maar ja, noodzakelijk kwaad, zeg maar. Inmiddels zitten we op Heathrow te wachten totdat we naar de gate kunnen voor de vlucht naar Dusseldorf. Het vliegtuig heeft al een half uur vertraging. Maar ja, die hadden we bij de douane op Heathrow ook al. Mijn hemeltje wat een gedonder weer. Er werd van Lina verwacht dat ze eventjes in haar beha ging zitten en plein public. Wat ze uiteraard geweigerd heeft (en terecht!) en toen was het ineens geen probleem meer. Er werd nog bijzonder moeilijk gedaan over 75 ml zonnebrandcreme en een batterij van een videocamera (beiden gewoon toegestaan). Nou ja, ook weer gehad. Dus nu zitten we braaf te wachten totdat we opgehaald worden om naar de gate gebracht te worden. En dan nog het laatste stukje naar Dusseldorf.

Oja, ook weer een drama met de (eigen) rolstoel. Die kon dus weer niet aan boord (das gek, nu past het niet, zelfde vliegtuig vorige keer paste wel), dus die moest en zou in de bagageruimte. Hebben die sukkels in Kaapstad hem in een bagagebox gedaan, dus nu zitten we hier dus in Londen zonder eigen rolstoel en wordt die, als alles goed gaat, doorgestuurd naar Dusseldorf met de rest van onze bagage. Het is weer zo'n dag. Zal ons benieuwen wat ons verder te wachten staat. Wordt dus vervolgd...

--vervolg--
Traditiegetrouw konden we dus weer zelf naar de gate, zonder hulp, want er was niemand beschikbaar. Blijft toch iedere keer weer een hoop gezeur daar in Londen. Maar alles went... Dus naar de gate, gelijk maar even om pre boarding gevraagd en nog net kunnen voorkomen dat we als laatsten het vliegtuig in moesten. We konden dus gelukkig nog als eersten (wat een hoop stress en vooral lang en veel stilstaan voor Lina scheelt). Vliegtuig zat bij lange na niet vol, dus we hadden alle ruimte.

Eenmaal aangekomen in Dusseldorf naar de bagageband en gelukkig lagen daar de 2 koffers EN de rolstoel! We hadden in Londen al even gecheckt of hij ingeladen was en dat bleek zo te zijn. Toch fijn om te zien dat hij ook daadwerkelijk aangekomen was :-) . Dus Lina in de eigen rolstoel en naar de auto. Alles ingeladen en filevrij naar Leeuwarden gereden waar we ongeveer om 16:00 uur aan kwamen.

Dus de vakantie zit er nu echt op... Ook dit was weer een fantastische vakantie, we hebben genoten!